ΚΥΠΡΟΣ

Επίσκεψη Αναστασιάδη-Ερογλου στο ανθρωπολογικό εργαστήρι

Επίσκεψη Αναστασιάδη-Ερογλου στο ανθρωπολογικό εργαστήρι

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, επισκέφθηκαν για πρώτη φορά μαζί το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, που βρίσκεται στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, Paul-Henri Anri, πλαισιούμενος από τους δύο ηγέτες, ευχαρίστησε για την επίσκεψή τους και ανέφερε ότι νιώθουν ενθαρρυμένοι από την επίσκεψη αυτή και το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι δυο ηγέτες για το έργο που επιτελείται στο εργαστήρι. Είπε επίσης ότι η ΔΕΑ θα επισπεύσει το έργο της ούτως ώστε να ταυτοποιηθούν περισσότερα λείψανα αγνοουμένων, προσθέτοντας ότι αναμένεται να εντοπιστούν ακόμα τα λείψανα 1000 αγνοουμένων. "Για τον λόγο αυτό, η ΔΕΑ θα προβεί σε ενέργειες προκειμένου να επιταχύνει την πρόσβαση σε χώρους, τη διερεύνηση, τις εκταφές, τις ταυτοποιήσεις και την επιστροφή των λειψάνων διότι επιθυμούμε να επιστρέψουμε τα λείψανα ενόσω οι οικογένειες είναι ακόμη εν ζωή διαφορετικά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα», υπογράμμισε. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτό λειτουργήσει και ως εργαλείο συμφιλίωσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Έκανε επίσης έκκληση προς την ΕΕ, τις δύο κοινότητες της Κύπρου και άλλους δωρητές όπως συμβάλουν με οικονομική βοήθεια προκειμένου η ΔΕΑ να επιταχύνει το έργο της για να δοθεί ένα τέλος, όπως είπε, στο δράμα που περνούν οι συγγενείς των αγνοουμένων. Ο κ. Ανρί μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από την επίσκεψη των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, που βρίσκεται στην νεκρή ζώνη παρά το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Οι δύο ηγέτες στη συνέχεια μετέβησαν στο χώρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες για να έχουν ακόμη μια συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Πλαισιούμενος από τους δύο ηγέτες, ο κ. κ. Ανρί ευχαρίστησε τους κυρίους Αναστασιάδη και Ερογλου για την επίσκεψή τους, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες επισκέπτονται μαζί το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι. «Είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες επισκέφθηκαν μαζί το εργαστήρι μας και συζήτησαν με τους επιστήμονες αυτού του δικοινοτικού έργου» είπε, προσθέτοντας ότι «νοιώθουμε ενθαρρυμένοι από το ενδιαφέρον που επέδειξαν. Μας ενεθάρρυναν να κάνουμε βήματα για να επιταχύνουμε το έργο μας». Όπως είπε, η ΔΕΑ επιθυμεί να επιταχύνει το έργο της προκειμένου να ταυτοποιηθούν περισσότερα λείψανα Κύπριων θυμάτων και από τις δύο κοινότητες.

Σημειώνοντας ότι η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά το έργο της ΔΕΑ και ότι η φετινή θα είναι επίσης μια καλή χρονιά, είπε ωστόσο ότι δεν μπορεί να λεχθεί ότι είναι μια καλή χρονιά για τις οικογένειες «καθώς δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει τα λείψανα πέραν των 1,000 ατόμων». Το τρίτο μέλος της ΔΕΑ απηύθυνε στη συνέχεια έκκληση για χρηματική ενίσχυση.

"Χρειαζόμαστε χρήματα, ζητούμε επιπλέον από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό που φθάνει περίπου τα 4 εκατ. ευρώ, ακόμη 900,000 ευρώ από δωρητές, από την ΕΕ, από τις δύο κοινότητες, από άλλους δωρητές», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για εργοδότηση περισσότερου προσωπικού, όπως ερευνητές, αλλά και περισσότερων εκσκαφέων όπως και χρήματα για τις γενετικές αναλύσεις. "Ετσι, θα είμαστε σε θέση να επιταχύνουμε το έργο μας και να βοηθήσουμε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο των οικογενειών», είπε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στους δημοσιογράφους από την ΔΕΑ, η Επιτροπή έχει προβεί από το 2007 σε εκταφές λειψάνων σχεδόν 1100 ατόμων και έχει ταυτοποιήσει και επιστρέψει στις οικογένειες 500 από αυτά τα λείψανα. Παρά ταύτα, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα λείψανα 1000 αγνοουμένων Ε/κ και Τ/κ. "Οι οικογένειές τους, 40 με 50 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, συνεχίζουν να έχουν τον αβάστακτο πόνο της αβεβαιότητας για την τύχη των αγαπημένων τους», προστίθεται. Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η έλλειψη έγκυρων πληροφοριών είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΑ και για το λόγο αυτό η ΔΕΑ καλεί όλους τους Κύπριους που μπορεί να κατέχουν πληροφορίες για πιθανούς χώρους ταφής αγνοουμένων να δώσουν τις πληροφορίες αυτές στην ΔΕΑ. Αναφέρεται ακόμη ότι όσοι έχουν πληροφορίες μπορούν να τις δώσουν στη ΔΕΑ υπό το καθεστώς της πλήρους εμπιστευτικότητας.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

Αναστασιάδης-Έρογλου: Συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης