ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό και προσφυγικά θέματα συζητούν οι φορείς της Κύπρου

Κυπριακό και προσφυγικά θέματα συζητούν οι φορείς της Κύπρου

Το Κυπριακό αλλά και τα προβλήματα που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο συνάντησης της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με αντιπροσωπεία του Δήμου Κυθρέας και της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας (Νέο Χωριό, Τράχωνας, Μια Μηλιά, Έξω Μετόχι, Βόννη και Παλαίκυθρο) με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πέτρο Καρεκλά.

«Το εθνικό θέμα είναι η υπόθεση που μας απασχολεί καθημερινά όπως και ολόκληρο τον κυπριακό λαό, γι΄ αυτό και επικεντρωνόμαστε και προσπαθούμε με κάθε τρόπο ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις να δούμε με ποιο τρόπο θα σπάσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και να κατορθώσει επιτέλους ο προσφυγικός κόσμος να επιστρέψει στις πατρογονικές του εστίες» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.

Ανέφερε ταυτόχρονα ότι εκφράστηκε η επιθυμία για συντονισμό σε όλα αυτά τα ζητήματα και ιδιαίτερα για τα προβλήματα που εδώ και 40 χρόνια ταλανίζουν τον προσφυγικό κόσμο «ο οποίος βρίσκεται διπλά σε δύσκολη και δυσχερή οικονομική θέση εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης που βιώνει ο τόπος».

Είπε ότι η παρούσα Κυβέρνηση, μέσα στη στενότητα, δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται για τη στήριξη και ενίσχυση του προσφυγικού κόσμου και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανακουφίσει τον πόνο αλλά και τα προβλήματα που επωμίζονται καθημερινά οι πρόσφυγες.

«Διαρκής προσπάθεια είναι η επίλυση των προβλημάτων, όμως το μείζον θέμα είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος που θα σημάνει ταυτόχρονα και την επίλυση΄ όλων αυτών των ζητημάτων» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Κυθρέας είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αγωνία της για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό. «Ο προσφυγικός κόσμος τραβά το σταυρό του μαρτυρίου εδώ και 40 χρόνια και ασφαλώς επιθυμία μας όπως και ολόκληρου του κυπριακού λαού είναι να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μια λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και που θα αρμόζει σε μια χώρα που είναι μέλος της ΕΕ» είπε, προσθέτοντας ότι αναγνωρίζουν πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή «από το να συνεχίσουμε την προσπάθεια καθώς στην τουρκική πλευρά ασφαλώς συμφέρει η συνέχιση του αδιεξόδου και η παγίωση των τετελεσμένων».

«Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια, πρέπει ασφαλώς να δούμε πιο ενεργά την ανάμειξη του ξένου παράγοντα, στον οποίο έχουμε επενδύσει πάρα πολλά, με συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε να μπορέσει πραγματικά να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να προχωρήσουμε σε μια λύση του Κυπριακού η οποία ασφαλώς από τη μια θα περιλαμβάνει και έντιμους συμβιβασμούς αλλά θα πρέπει και από την άλλη να έχει τις προδιαγραφές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρεκλάς ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν σε ό,τι αφορά τα προσφυγικά προβλήματα, διάφορα θέματα ενώπιον της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. «Μεταφέρουμε την αγωνία του κόσμου, ιδιαίτερα σήμερα με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, μιλήσαμε για το θέμα των προσφυγών στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας και άλλα συναφή θέματα» είπε και κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση και το κράτος «να συνεχίσει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο με συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε να αντέξει αυτή τη δοκιμασία μέχρι να έρθει εκείνη η ευλογημένη ώρα της λύσης του Κυπριακού και της δυνατότητας επιστροφής στις πατρογονικές εστίες.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις προσφυγές στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας, ο κ. Καρεκλάς υπενθύμισε ότι ο Δήμος Κυθρέας έχει ταχθεί ενάντια στην "επιτροπή" και προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τους δημότες του να μην προσφεύγουν σε αυτή. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την προσφυγή στην επιτροπή. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν σε κάποια άτομα σοβαρά προβλήματα, όχι σε όλους, και γι' αυτό πρέπει να βρεθούν κάποιοι ρεαλιστικοί τρόποι μέσα στα σημερινά δύσκολα οικονομικά δεδομένα για να βοηθηθούν έτσι ώστε να μην προβαίνουν σε αυτή την απεγνωσμένη κίνηση να ξεπουλούν τις περιουσίες τους, πολλές φορές για να λύσουν κάποια προβλήματα που έχουν».

Πηγή: SigmaLive

Διαβάστε επίσης:
Χριστοδουλίδης: Υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό