ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Ιστορικός ηγέτης για την Τουρκία ο Ερντογάν

Αναστασιάδης: Ιστορικός ηγέτης για την Τουρκία ο Ερντογάν

«Θέλω να πω ότι ο Ερντογάν είναι ένας ιστορικός ηγέτης για την Τουρκία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) «είναι διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα τουρκικά πολιτικά κόμματα στο θέμα του Κυπριακού» και πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έχει εκφράσει την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού.

Σε συνέντευξη στον ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», Εμρέ Ντινέρ, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχει μια πολύ θετική ατμόσφαιρα προς το παρόν για τις διαπραγματεύσεις» και ανέφερε ότι τα πιο δύσκολα ζητήματα είναι το περιουσιακό και το εδαφικό.

«Θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ανησυχίες μας», τόνισε.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε, επίσης, στα δημοσιεύματα που φέρουν τον ίδιο και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων να τείνουν προς το όνομα Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος. «Έχει λεχθεί ότι το όνομα που συζητούμε με τον Μουσταφά Ακιντζί είναι το Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Το όνομα που επιθυμώ από καρδιάς είναι Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ακόμη, ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα ωφελήσει και την Τουρκία. «Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα θα διορθωθούν ως αποτέλεσμα της ειρήνης. Ο δρόμος για την ειρήνη και ο δρόμος για παροχή φυσικού αερίου θα ανοίξει. Η επιτυχία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο θα επηρεάσει θετικά όλες τις χώρες της περιοχής και το κυπριακό κράτος θα αποτελέσει παράδειγμα στην περιοχή», είπε και τόνισε: «Και το πιο σημαντικό, οι Ηνωμένες πολιτείες Κύπρου, οι οποίες θα είναι εντός της ΕΕ θα είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας».