ΚΥΠΡΟΣ

Κοτζιάς: Στηρίζουμε την Κύπρο για δίκαιη λύση του Κυπριακού

Κοτζιάς: Στηρίζουμε την Κύπρο για δίκαιη λύση του Κυπριακού

Για την πορεία του Κυπριακού συζήτησαν κατά την διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση, τη δυνατότητα και την ικανότητα να παλέψει για την προώθηση μίας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και έχει την πλήρη υποστήριξή μας», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Απαντώντας στην άποψη που θέλει την Ελλάδα να είναι σε δυσμενή θέση και να μην μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, λόγω της οικονομικής της κατάστασης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως: «Η οικονομική αδυναμία δεν μειώνει καθόλου τη στρατηγική μας σημασία και τη δυνατότητα και ικανότητα να ασκούμε εξωτερική πολιτική. Προσπαθούμε να έχουμε ψηλά το επίπεδο της εξωτερικής μας πολιτικής και να επηρεάζουμε το αδύνατο σημείο μας, που είναι τα οικονομικά, και όχι το αντίστροφο που θα θέλανε ορισμένοι τρίτοι».

Σχετικά με την θέση της Ελλάδας για κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο και σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά πόσο ο διεθνής παράγοντας είναι σε θέση να επηρεάσει την Άγκυρα να αλλάξει την αρνητική στάση της, ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Όταν πριν μερικούς μήνες έθεσα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερα το Κυπριακό στο θεμέλιό του, που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο, πολλοί με κοίταξαν παράξενα. Σήμερα, θεωρείται ως ένα ζήτημα που, πράγματι, πρέπει να συζητηθεί. Πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχθεί την άποψη που έχουμε και εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία και νομίζω αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία».

Σχετικές ειδήσεις