ΚΥΠΡΟΣ

Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης προσφύγων-ναυαγών στην Κύπρο

Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης προσφύγων-ναυαγών στην Κύπρο

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των ναυαγών, οι οποίοι διασώθηκαν χθες βράδυ κοντά στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, στον Καταυλισμό «Πουρνάρα», στην Κοκκινοτριμιθιά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Ολύβια Μιχαηλίδου.

Σε δήλωση της στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας είπε ότι χθες στις 20:00 η Πολιτική Άμυνα έλαβε πληροφόρηση από το ΚΣΕΔ ότι πλοιάριο ανοικτά του Κάβο Γκρέκο εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Στο πλοιάριο επέβαιναν 26 άτομα (9 άντρες, 4 γυναίκες και 13 παιδιά μεταξύ αυτών και βρέφη).

«Πτητικά και πλωτά μέσα της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ, ανέλαβαν μία εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, η οποία ωστόσο στέφθηκε με επιτυχία. Η κατάσταση των ναυαγών ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη, γι’ αυτό και μεταφέρθηκαν άμεσα στο Νοσοκομείο. Από την Πολιτική Άμυνα στην επιχείρηση συμμετείχε κλιμάκιο της Επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ κλιμάκιο της Επαρχίας Λευκωσίας προχώρησε άμεσα στην πλήρη ανάπτυξη του Χώρου Προσωρινής Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, ο οποίος προορίζεται για την προσωρινή φιλοξενία ατόμων που χρήζουν προστασίας», πρόσθεσε.

«Όλα τα παιδιά εξακολουθούν να βρίσκονται στο Νοσοκομείο, συνοδευόμενα από τις μητέρες τους για προληπτικούς λόγους. Τα περισσότερα από αυτά είχε διαπιστωθεί ότι είχαν υποστεί υποθερμία», συμπλήρωσε. Ανέφερε, επίσης, ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, λεωφορείο με 7 άτομα και με συνοδεία ενός αυτοκινήτου της Αστυνομίας και ενός της Πολιτικής Άμυνας, ξεκίνησε από τη Λάρνακα με προορισμό την Κοκκινοτριμιθιά.

Υπό κράτηση τρία άτομα

Υπό 8ήμερη κράτηση τέθηκαν με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι, τρία άτομα, από τους 26 συνολικά ναυαγούς που διασώθηκαν χθες βράδυ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, εξέπεμψε σήμα κινδύνου χθες το απόγευμα, ενώ βρισκόταν έξι ναυτικά μίλια ανατολικά του Πρωταρά, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι τρείς, δύο Σύριοι και ένας Λιβάνιος, συνελήφθησαν ύστερα από πληροφορίες που έδωσαν οι διασωθέντες.

Πρόκειται για ένα 48χρονο, ένα 35χρονο και ένα 30χρονο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, πρόκειται για τον καπετάνιο του πλοιαρίου, το βοηθό του και τον εισπράκτορα που φαίνεται να πήρε τα χρήματα από τους ναυαγούς στο Λίβανο, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στο μήκους 8 μέτρων σκάφος αναψυχής.

Το σκάφος είχε αποπλεύσει από το Λίβανο την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Η πρώτη σκηνή που αντίκρισε το πλήρωμα των ελικοπτέρων που έφτασε στην περιοχή για την επιχείρηση διάσωσης ήταν μια μισοβυθισμένη βάρκα και ένα άτομο στη θάλασσα.

Τα τρία άτομα κατονομάστηκαν από τους υπόλοιπους διασωθέντες, οι οποίοι αποκάλυψαν στην Αστυνομία ότι ο διακινητής βρισκόταν αρχικά ανάμεσα τους στο πλοιάριο, αλλά στα μισά περίπου της διαδρομής διέφυγε με φουσκωτό σκάφος αφήνοντας 26 άτομα, στη πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, στο έλεος της θαλασσοταραχής και των σφοδρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Στα νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου

Συνολικά 16 ναυαγοί, παιδιά και ενήλικες, από τα 26 άτομα που διασώθηκαν χθες βράδυ από τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Πρωταρά, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε, νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα έξι παιδιά και δύο μητέρες νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Οι υπόλοιποι οκτώ ενήλικες από τους 16 συνολικά που μεταφέρθηκαν γύρω στις 00.30 σήμερα το πρωί στο Νοσοκομείο Λάρνακας, αφού έτυχαν των Πρώτων Βοηθειών, οδηγήθηκαν με συνοδεία της Αστυνομίας σε ξενοδοχείο της πόλης για διανυκτέρευση.

Τα 16 άτομα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα από τον Πρωταρά στο αεροδρόμιο Λάρνακας και από εκεί με ασθενοφόρα, και με συνοδεία της Αστυνομίας διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται συνολικά έξι παιδιά και μία γυναίκα, ενώ ένας άνδρας μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο για διανυκτέρευση. Ένα παιδάκι διακομίσθηκε με ασθενοφόρο χθες βράδυ από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη Λευκωσία, αφού, όπως διαπιστώθηκε, υπέστη υποθερμία και αφυδάτωση.Υ πενθυμίζεται ότι γύρω στις οκτώ χθες το βράδυ στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης λήφθηκε σήμα κινδύνου από πλοιάριο που βρισκόταν έξι ναυτικά μίλια ανατολικά του Πρωταρά, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Στο πλοιάριο επέβαιναν 26 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά από το Λίβανο. Επί τόπου έσπευσαν πλωτά και πτητικά μέσα της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, τα οποία έδωσαν κυριολεκτικά μάχη με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στη περιοχή, για να σώσουν τους ναυαγούς οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα όταν το πλοιάριο τους άρχισε να βυθίζεται. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν τμήματα της λιμενικής Αστυνομίας και του ναυτικού της Εθνικής Φρουράς καθώς και η αεροπορική πτέρυγα της Αστυνομίας και η αεροπορία της Εθνικής Φρουράς.

Από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης μετέβη από τη Λευκωσία στα γραφεία του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα και παρακολουθούσε από κοντά όλες τις ενέργειες που γίνονταν για την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε ότι «έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις της Δημοκρατίας και υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού 'Ερευνας και Διάσωσης, εκτέλεσαν μια πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες».

Πρόσθεσε ότι κλήθηκε «τορπιλάκατος της ναυτικής δύναμης της UNIFIL, η οποία περιπολεί στη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιοσδήποτε ναυαγός στη θάλασσα».

Όπως ανέφεραν οι ναυαγοί στην Αστυνομία, είχαν ξεκινήσει αρχικά από το Λίβανο με προορισμό την Ελλάδα, ωστόσο στα μέσα της διαδρομής ο διακινητής τους επιβιβάστηκε σε άλλο σκάφος και διέφυγε αφήνοντας τα 26 άτομα στο πλοιάριο να μάχονται με τα μανιασμένα κύματα.

Σύμφωνα πάντα με όσα ανέφεραν οι διασωθέντες, πλείστοι από τους οποίους κατάγονται από την πόλη Ταρτούς του Λιβάνου, οι ενήλικες πλήρωσαν στον διακινητή 2 χιλιάδες δολάρια έκαστος για να τους μεταφέρει από το Λίβανο στη Ελλάδα και για τα παιδιά χίλια δολάρια για το καθένα.

ΠΗΓΗ philenews.com

Σχετικές ειδήσεις