ΚΥΠΡΟΣ

DW: Στην τελική ευθεία η Κύπρος για τις βουλευτικές εκλογές

DW: Στην τελική ευθεία η Κύπρος για τις βουλευτικές εκλογές

Στην Κύπρο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κάνουν αγώνα δρόμου για να περιορίσουν την αποχή λίγο πριν τις κάλπες.

Παράλληλα η αντιπολίτευση κατακρίνει τον Αναστασιάδη για το «success story» και τους χειρισμούς του για επίλυση του Κυπριακού.

Στην προσπάθεια μείωσης του ποσοστού της αποχής, το οποίο αναμένεται να είναι ψηλό, επικεντρώνονται τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των καλπών, το πρωί της Κυριακής.

Ειδικά τα δύο μεγάλα κόμματα, Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) και ΑΚΕΛ, τα οποία έχουν και τους πιο ισχυρούς μηχανισμούς, κάνουν αγώνα δρόμου για να αυξήσουν τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους και να περιορίσουν τις διαρροές προς τα μικρότερα κόμματα.

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις, με βάση τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις που έγιναν, συντηρούν ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο εισόδου επτά ή και οκτώ κομμάτων στη νέα Βουλή. Μια εξέλιξη η οποία θα δυσχεράνει πολύ τα σχέδια της κυβέρνησης να συνεχίσει την οικονομική της πολιτική καθώς θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διαμόρφωση της αναγκαίας πλειοψηφίας στη Βουλή.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλεί τους ψηφοφόρους να «μην ρισκάρουν» επιστροφή σε συνταγές του παρελθόντος και να στηρίξουν την πολιτική του που οδήγησε στην έξοδο από το μνημόνιο.

To «success story» υπό αμφισβήτηση

Την ίδια στιγμή ωστόσο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν το «success story» που προβάλλει η κυβέρνηση και την κατηγορούν για νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πλήρη κατάργηση του κοινωνικού κράτους.
«Σφήνα» στις τελευταίες ώρες του προεκλογικού αγώνα, μπήκε ένα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιέτ», σύμφωνα με το οποίο ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε όπως στο νέο σύστημα εγγυήσεων που θα προκύψει από μια πιθανή συμφωνία, η Τουρκία να εγγυηθεί την ασφάλεια μόνο του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να είπε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ότι στην περίπτωση που δεν μείνουν Τούρκοι στρατιώτες μπορεί να το δει θετικά. Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό, με την κυπριακή κυβέρνηση να σπεύδει αμέσως να διαψεύσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ήταν η κατηγορηματική δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη.