ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Ένας γκουρού προειδοποιεί: Μην περιμένετε ράλι στις αγορές

Ένας γκουρού προειδοποιεί: Μην περιμένετε ράλι στις αγορές
Associated Press

Ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Mike Wilson, σημειώνει ότι το εύρος της αγοράς εξακολουθεί να παρουσιάζει αξιοσημείωτη αδυναμία

Η σεζόν των κερδών του τρίτου τριμήνου μόλις ξεκίνησε και ο απαισιόδοξος στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Mike Wilson, τα χαρακτηρίζει ήδη απογοήτευση.

Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις μια σειρά από διεθνείς κολοσσούς (Microsoft, Alphabet, Meta Platforms, Amazon), μαζί με το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, τις δημοπρασίες ομολόγων και την πιθανότητα να αντιστραφεί η καμπύλη του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου, κάτι που έχει να συμβεί 30 χρόνια. Νωρίτερα τη Δευτέρα, το 10ετές ξεπέρασε το 5%, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Μέχρι στιγμής, ο Wilson λέει ότι η αγορά έχει αντιδράσει πιο αρνητικά στα εταιρικά αποτελέσματα. Η μέση ημερήσια μεταβολή της τιμής της μετοχής για μια εταιρεία που ανακοινώνει αποτελέσματα διαμορφώνεται σε πτώση 1,6%, σε σύγκριση με πτώση 0,5% το περασμένο τρίμηνο. Σε σχέση με την ευρύτερη αγορά, ο μέσος όρος των στοιχείων της εταιρείας καταγράφει πτώση 0,8%, έναντι πτώσης 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Υπάρχει επίσης ένα μικρότερο ποσοστό θετικών αντιδράσεων. «Με αρκετούς από τους διεθνείς ομίλους να ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, αυτή η τάση παρακολουθείται στενά», λέει ο Wilson.

Ο Wilson προσθέτει ότι το εύρος της αγοράς εξακολουθεί να παρουσιάζει αξιοσημείωτη αδυναμία. «Αν και κάποιοι μπορεί να το ερμηνεύσουν ως ανοδικό σήμα-δηλαδή συνθήκες υπερπώλησης, πιστεύουμε ότι αντανακλά τη μακροχρόνια άποψή μας ότι παραμένουμε σε ένα σκηνικό όψιμου κύκλου όπου τα θεμελιώδη κέρδη παραμένουν σε κίνδυνο», επισημαίνει.

Αναφορικά με την πορεία του S&P 500, ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley δηλώνει πως δεν θα είναι έκπληξη αν διολισθήσει κάτω από τα χαμηλά των αρχών Οκτωβρίου πριν από το επόμενο ράλι. Και προσθέτει: «Με βάση τις απόψεις μας για τα κέρδη, τις αποτιμήσεις και την πολιτική (τόσο τη νομισματική όσο και τη δημοσιονομική), πιστεύουμε ότι ο S&P Οι 500 θα δυσκολευτεί να επιστρέψει πάνω από τα προηγούμενα επίπεδα υποστήριξης, δηλαδή τις 4300 - 4400 μονάδες άμεσα». Ο ίδιος βλέπει τον παγκόσμιο δείκτη – βαρόμετρο S&P 500 στις 3.900 μονάδες έως στο τέλος του έτους.