ME TO N & ME TO Σ

Αλλάξτε τον ΝΟΜΟ, προστατέψτε τα παιδιά μας!

Άρθρο του Νίκου Συρίγου
Αν είσαι 15 χρονών και μιας ώρας, για το Νόμο «ενηλικιώνεσαι» και οποιοσδήποτε ανώμαλος, δεν θα αντιμετωπίσει και κάνα σοβαρό πρόβλημα
Canva - Φωτογραφία αρχείου

Δεν το ήξερα. Το ομολογώ. Και αναλαμβάνω την ευθύνη.

Πίστευα ότι το Κράτος, το κάθε Κράτος, ο Νομοθέτης, προστατεύει τα παιδιά μας από τους ανώμαλους εκεί έξω… Έκανα λάθος.

Το είπε ο δικηγόρος του κ. Λιγνάδη και δεν ήθελα να το πιστέψω. Αν είσαι πάνω από 15 ετών, ο νέος Ποινικός Κώδικας σε αφήνει ουσιαστικά «έρμαιο» στις ορέξεις των ανώμαλων… Τόσο απλά, τόσο κυνικά. Όσο κυνικός έχει γίνει ο κόσμος μας πια.

Αντιγράφω: «Όταν το θύμα είναι κάτω των 12 ετών, η πράξη τιμωρείται με κάθειρξη, όταν το θύμα είναι μεταξύ 12 και 14 με κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ όταν το θύμα συμπλήρωσε τα 14 με φυλάκιση 2 ετών τουλάχιστον. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το ότι η συναίνεση ακόμη και η πρωτοβουλία του ανηλίκου σε μία τέτοια πράξη δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως λόγος άρσης του αδίκου. Συνεπώς λόγω της ηλικίας και του μειωμένου πνευματικού επιπέδου ως απόρροια αυτής η συναίνεση του παθόντος είναι άκυρη. Η «γενετήσια πράξη» του α. 339 ΠΚ είναι όρος με ιδιαίτερη βαρύτητα για την ποινικοποίηση του εγκλήματος που μελετάται, γι’ αυτό και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και ερμηνεία. Θα μπορούσε να ειπωθεί, με βάση τη ρύθμιση του παλαιότερου κώδικα, ο οποίος έκανε λόγο για ασελγή πράξη, ότι η πράξη αυτή ενέχει έντονα το στοιχείο της ανηθικότητας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία ενέργεια, η οποία αντικειμενικά προσβάλλει το κοινό αίσθημα αιδούς και ήθους, ενώ υποκειμενικά κατευθύνεται στην ικανοποίηση ή τη διέγερση της γενετήσιας επιθυμίας. Ως γενετήσια πράξη υπό το πρίσμα του νέου ΠΚ χαρακτηρίζεται κάθε πράξη που σχετίζεται με την ερωτική επιθυμία ή τη γενετήσια ορμή ή τη σαρκική απόλαυση, καθώς επίσης κάθε πράξη που αναφέρεται εν γένει στη σεξουαλικότητα ως σύνολο φαινομένων σχετικών με το σεξουαλικό ένστικτο και την ικανοποίησή του.

Καθοριστικό στοιχείο της γενετήσιας πράξης είναι η συμμετοχή σε αυτή των γεννητικών οργάνων του δράστη και του ανήλικου θύματος ή τουλάχιστον του ανήλικου θύματος. Συμπερασματικά, ο όρος γενετήσια πράξη αναφέρεται στη συνουσία καθώς και στις πράξεις που περιέχουν διείσδυση στο σώμα του άλλου προσώπου και ονομάζονται απομιμήσεις ή υποκατάστατα συνουσίας (παρά φύση ασέλγεια, πεολειχία, αιδοιολειχία). Η δεύτερη παράγραφος του α. 339 ΠΚ ειδικεύεται στις γενετήσιες πράξεις μεταξύ ανηλίκων κάτω των 15 ετών, ο οποίες δεν τιμωρούνται παρά μόνο στην περίπτωση που η διαφορά ηλικίας μεταξύ δράστη και θύματος είναι μεγαλύτερη των 3 ετών. Τότε υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναμορφωτικών ή θεραπευτικών μέτρων. Η τρίτη παράγραφος πάλι αναφέρεται στη διενέργεια γενετήσιων πράξεων ενώπιον ανηλίκου που δε συμπλήρωσε τα 15 έτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ενήλικος δε συμμετέχει αλλά παρακολουθεί. Η πράξη αυτή είναι παρόλα αυτά αξιόποινη και τιμωρείται με φυλάκιση 2 ετών τουλάχιστον καθώς και με χρηματική ποινή, εφόσον ο ανήλικος είναι κάτω των 14 ετών, ενώ με φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή αν ο ανήλικος έχει συμπληρώσει τα 14 έτη».

Αυτός είναι ο Νόμος. Εκεί εξαντλείται η προσπάθεια του Κράτους, να προστατέψει τα παιδιά… Αν είσαι 15 χρονών και μιας ώρας, για το Νόμο «ενηλικιώνεσαι» και οποιοσδήποτε ανώμαλος, δεν θα αντιμετωπίσει και κάνα σοβαρό πρόβλημα… Πρόσεξε, εσύ που έχεις ένα παιδί, ναι ΠΑΙΔΙ, στην εφηβεία, λίγο πριν τα 15… Μόλις σβήσει το παιδί σου τα 15 κεράκια στην τούρτα, είναι πια και με το Νόμο όχι ενήλικο αλλά απροστάτευτο. Κι οποιοσδήποτε, λαμπερός ή θαμπός, διάσημος ή όχι, καλλιτέχνης ή… μανάβης, μπορεί να το παρασύρει άφοβα. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι οι Νόμοι ακούνε την κοινωνία… Ας αποδείξουμε λοιπόν ότι αυτή η σιωπηρή πλειοψηφία, είναι όντως πλειοψηφία. Πλειοψηφία που απαιτεί να φοβούνται τα τέρατα, όχι τα παιδιά! Αλλάξτε αυτή την αθλιότητα τώρα! Τώρα! Χθες… Για να πάμε στο αύριο… Για να γλιτώσει το παιδί… Για να υπάρχει ελπίδα.

Διαβάστε επίσης:

Αφού οι Τούρκοι νοιάζονται τόσο για το δίκαιο, ας φύγουν από την Κύπρο…