MEDIA

Τέσσερις χώρες της Ευρώπης βλέπουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης!

Τέσσερις χώρες της Ευρώπης βλέπουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης!

Δημοσκόπηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο διεξήγαγε η εταιρεία Ifop-Fiducial που δημοσιεύεται σε αρκετά διεθνή ΜΜΕ.

Σε ερώτηση που τέθηκε στους πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η πλειονότητα αμφιβάλλει αν η χώρα θα παραμείνει σε αυτή.

Παράλληλα για την μεγάλη πλειοψηφία όσων ερωτήθηκαν, «τα χρήματα που έχουν δοθεί ως δάνεια στην Ελλάδα είναι χαμένα χρήματα», διότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια.

Την άποψη αυτή εξέφρασε το 95% των Γάλλων, το 84% των Γερμανών, το 72% των Ισπανών και το 65% των Ιταλών που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση.

Οι πολίτες των τεσσάρων χωρών εκφράζουν απαισιοδοξία για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ευρωζώνη εάν γίνει πραγματικότητα η υπόθεση πως το ελληνικό χρέος δεν θα αποδειχθεί βιώσιμο: το 84% των Γάλλων, το 76% των Γερμανών, το 90% των Ισπανών και το 88% των Ιταλών θεωρεί πως «οι δυσκολίες θα αυξηθούν επικίνδυνα».

Η άποψη κατά την οποία η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το χρέος και το έλλειμμά της χάρη στις προσπάθειες της ΕΕ και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί είναι μειοψηφική και στις τέσσερις χώρες πλην της Ιταλίας (56%, έναντι ενός 39% στη Γαλλία, ενός 27% στη Γερμανία κι ενός 44% στην Ισπανία).

Σε περίπτωση αποτυχίας, πολλοί τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Οι πιο σκληροί είναι οι Γερμανοί (78%) και οι Γάλλοι (65%), ενώ οι Ισπανοί (51%) και οι Ιταλοί (49%) εμφανίζονται πιο επιεικείς.

Η δημοσκόπηση έγινε από την 18η ως την 21η Ιουνίου με τη συμμετοχή 1.001 ανθρώπων στη Γαλλία, 1.003 στη Γερμανία, 976 στην Ισπανία και 967 στην Ιταλία.

Δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες Le Journal du Dimanche (Γαλλία), ABC (Ισπανία), Bild am Sonntag (Γερμανία) και Corriere della Sera (Ιταλία).