MEDIA

Το BBC συγκρίνει τη Χρυσή Αυγή με την άνοδο του Χίτλερ!

Το BBC συγκρίνει τη Χρυσή Αυγή με την άνοδο του Χίτλερ!

Ο ιστορικός αρθρογράφος του BBC, Laurence Rees, σε κείμενό του που ανέβηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του βρετανιού δικτύου αναλύει τις ιστορικές συνθήκες και κάνει λόγους για τον κίνδυνο να επαναληφθεί το "φαινόμενο" του ναζισμού στην Ευρώπη. Στο άρθρο του κάνει λόγο και γιια την Χρυσή Αυγή.

Ο Χίτλερ ήταν ο αρχετυπικός ''σκοτεινός χαρισματικός ηγέτης'', γράφει το δημοσίευμα. Δεν ήταν ένας "κανονικός" πολιτικός - κάποιος που έδινε υποσχέσεις για να μειώσει φόρους και να προσφέρει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη - αλλά κάποιος, ο οποίος προσέφερε σχεδόν "πνευματικούς στόχους" λύτρωσης και σωτηρίας.

Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένα τίποτα, ενας εκκεντρικός που δεν μπορούσε να κάνει πνευματικές συζητήσεις γεμάτος μίσος και προκαταλήψεις.

Στις περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας στη Γερμανία, κατά τα μέσα της δεκαετίας του 20, ο Χίτλερ θεωρήθηκε χαρισματικός μόνο απο πολύ λιγους φανατικούς. Σε τέτοιο βαθμό που στις εκλογές του 1928 οι Ναζί είχαν μόνο το 2,6% των ψήφων.

Ωστόσο, σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ο Χίτλερ ήταν καγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτης του πιο δημοφιλούς πολιτικού κόμματος στη χώρα.

Ο Rees περνά στη σημερινή εποχή και αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα και στην Ελλάδα και την υποδοχή της Άγκελας Μέρκελ στην Αθήνα, "στην καρδιά της οικονομικής κρίσης με ορισμένους Έλληνες διαδηλωτές να φορούν σβάστικες, για να καταγγείλουν την γερμανική ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας ".

Και σημειώνει ότι είναι η "απόλυτη ειρωνεία" σε μία χώρα που φωνάζει κατά της Γερμανίας να "ενισχύεται η Χρυσή Αυγή που καταδιώκει τις μειονότητες".

Στον επίλογο του άρθρου του, ο Laurence Rees σημειώνει : "Η Χρυσή Αυγή καθοδηγείται από έναν άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξαν θάλαμοι αερίων στο Αούσβιτς. Υπάρχει μεγαλύτερη προειδοποίηση από αυτό;"