MEDIA

«Βαφτίζουν» τη Δημόσια Τηλεόραση «ΝΕΡΙΤ» για το ανταποδοτικό τέλος

«Βαφτίζουν» τη Δημόσια Τηλεόραση «ΝΕΡΙΤ» για το ανταποδοτικό τέλος

Με την αλλαγή του χρόνου η μετονομασία του μορφώματος, ώστε να μπουν χρήματα στον κρατικό κορβανά – Οι εργαζόμενοι και το πρόγραμμα θα «ενοικιάζονται»

Με τον χαρακτήρα του… κατεπείγοντος η «δημιουργία» της ΝΕΡΙΤ. Μέσα σε ένα βράδυ, ακριβώς με την αλλαγή του χρόνου, η Δημόσια Τηλεόραση θα «βαφτιστεί» ΝΕΡΙΤ ώστε το υπουργείο Οικονομικών να αρχίσει να εισπράττει το ανταποδοτικό τέλος.

Είναι τέτοια η σπουδή του υπουργείου Οικονομικών να μπουν χρήματα στον κρατικό κορβανά, που η ΝΕΡΙΤ θα κάνει «πρεμιέρα» περίπου τρεις μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι αλλαγές που θα δούμε οι τηλεθεατές με την έναρξη του νέου έτους, θα είναι ουσιαστικά δύο: θα αλλάξει το σήμα της ΔΤ και θα αρχίσουμε να πληρώνουμε το ανταποδοτικό τέλος που θα κυμαίνεται στα τρία ευρώ. Επί της ουσίας, ωστόσο, στις οθόνες μας θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το παραγόμενο πρόγραμμα της ΔΤ, για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει. Όσο για τους εργαζόμενους; Η ΝΕΡΙΤ θα «νοικιάσει» τους εργαζόμενους της ΔΤ, έως ότου βγει η νέα προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού στον «αέρα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας REAL, η αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στο μεταβατικό στάδιο της Δημόσιας Τηλεόρασης και τη ΝΕΡΙΤ επισπεύδεται κατά τρεις μήνες, προκειμένου η κυβέρνηση να επιλύσει τα θεσμικά κενά που προκαλεί το ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας της.

Τις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να κατατεθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση, αναφέρει το ρεπορτάζ. Πώς, όμως, θα ζητηθεί από τους πολίτες να πληρώνουν για ένα κανάλι που... δεν υπάρχει και άρα δεν ανταποδίδει το τέλος; Όπως γράφει η REAL, στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκρίνεται η εξής λύση: η ΔΤ, που στην ουσία είναι μια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, θα περάσει στην ιστορία και στη θέση της τη συχνότητα θα καταλάβει η ΝΕΡΙΤ. Έτσι, σε μια νύχτα θα μετατραπεί σε broadcaster, δηλαδή κανάλι εν λειτουργία.

Το πιο πιθανό είναι ότι τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου το λογότυπο της ΔΤ θα εξαφανιστεί και στη θέση του θα προβάλλει το αντίστοιχο της ΝΕΡΙΤ, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίστεί αν θεωρείται νομικά απαραίτητο. Με απλά λόγια, η ΝΕΡΙΤ παίρνει τη συχνότητα, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί με το προσωπικό και το πρόγραμμα της ΔΤ -το οποίο θα "ενοικιάζει"!- έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσλήψεων και δημιουργίας νέου προγράμματος. Το πέρασμα από τη ΔΤ στη ΝΕΡΙΤ θα γίνει σε δύο ταχύτητες, μία στα χαρτιά την Πρωτοχρονιά και μία σε ότι αφορά το τηλεοπτικό προϊόν που βγαίνει στον αέρα, που θα ακολουθήσει τον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης:

Οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ για τη ΝΕΡΙΤ

ΝΕΡΙΤ: Νέα προκήρυξη για προσλήψεις-Ποιους αφορά