MEDIA

Νόμιμη η απεργία στην Ελευθεροτυπία

Νόμιμη η απεργία στην Ελευθεροτυπία

Το Δικαστήριο με απόφασή του έκρινε ότι η απεργία που κηρυχθεί στις 5 Ιουνίου 2014 από ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ και ΕΠΗΕΑ στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ήταν νόμιμη. Μάλιστα για να πραγματοποιηθεί υπήρχε ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης και αίτημα ήταν η καταβολή δεδουλευμένων.


Σύμφωνα με το typologies.gr η εργοδοσία (Τρίτη Οψη AΕ) που οφείλει ήδη μισθούς έξι μηνών στους εργαζόμενους κατέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Επέμεινε μάλιστα και δίκασε την υπόθεση, εκ των υστέρων, ένα ολόκληρο μήνα μετά την απεργία.

Όπως ενημέρωσε ο δικηγόρος Αποστόλης Τσαλαπάτης ο οποίος παρέστη για λογαριασμό των Ενώσεων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπʼ αριθμ. 2486/2014 απόφασή του απέρριψε την αγωγή των Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. και Τρίτη Οψη Α.Ε. κατά της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ. Με την εν λόγω αγωγή η εργοδοσία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία της 5ης-6-2014 των δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών οι οποίοι εργάζονται για την έκδοση της Ελευθεροτυπίας και της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

Το Δικαστήριο απέρριψε τον περί καταχρηστικότητας της απεργίας, ισχυρισμό της εργοδοσίας και αναγνώρισε το νόμιμο του δικαιώματός των συναδέλφων να απεργούν για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Ως μάρτυρας από την πλευρά των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας και της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε στο Δικαστήριο ο Χρήστος Ζέρβας.