MEDIA

COSMOTE HISTORY: Μίνωας Καλοκαιρινός - Ο πρώτος ανασκαφέας της Κνωσού

COSMOTE HISTORY: Μίνωας Καλοκαιρινός - Ο πρώτος ανασκαφέας της Κνωσού

Το επόμενο πρόσωπο του «Αυτοί που Τόλμησαν»

Την προσωπικότητα του Μίνωα Καλοκαιρινού (1878-1907), του ανθρώπου που πρώτος ανέσκαψε και ανακάλυψε το παλάτι της Κνωσού, σκιαγραφεί το 6ο επεισόδιο του 2ου κύκλου της πρωτότυπης σειράς ντοκιμαντέρ «Αυτοί που Τόλμησαν», σε παραγωγή COSMΟΤΕ TV, την Δευτέρα 29 Μαΐου στις 22.00.

Ο Μίνωας Καλοκαιρινός ήταν λόγιος αστός από το Ηράκλειο Κρήτης, που πίστεψε στην ύπαρξη των μυθικών ανακτόρων της αρχαίας Κνωσού, έχοντας μελετήσει Όμηρο, Στράβωνα και Ηρόδοτο. Την περίοδο εκείνη, η Κρήτη αποτελούσε ακόμα τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ωστόσο ο Καλοκαιρινός οργάνωσε με δικά του έξοδα τις πρώτες ανασκαφές στην Κνωσό, οι οποίες αποκάλυψαν τμήμα του ανακτόρου. Οι εργασίες ωστόσο, διακόπηκαν με διαταγή του Τούρκου Διοικητή του νησιού. Με την απελευθέρωση της Κρήτης, στις 3 Νοεμβρίου 1898, ο Βρετανός αρχαιολόγος Σερ Άρθουρ Έβανς συνέχισε τις ανασκαφές, με έγκριση της Κρητικής Εθνοσυνέλευσης, παίρνοντας τη δόξα από τον Μίνωα Καλοκαιρινό.

Στο νέο επεισόδιο του «Αυτοί που Τόλμησαν», τρεις κορυφαίοι αρχαιολόγοι από την Αμερική, την Αγγλία και την Κρήτη παρουσιάζουν έγραφα και τεκμήρια του 19ου αιώνα, σχετικά με τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο Μίνωας Καλοκαιρινός στην ανακάλυψη, προβολή και προστασία των ευρημάτων από το παλάτι της Κνωσού.

Τη σκηνοθεσία του επεισοδίου υπογράφει ο Γιώργος Κορδέλλας, ενώ την έρευνα ο Νίκος Τιλκερίδης. Δείτε το τρέιλερ του 6ου επεισοδίου εδώ.

Τα επεισόδια του 2ου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ «Αυτοί που Τόλμησαν» προβάλλονται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 22.00 και σε επόμενη προβολή κάθε Σάββατο στις 19.00. Μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY, τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα on demand, στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Αυτοί που τόλμησαν» εντάσσεται στις πρωτότυπες εκπομπές και σειρές ντοκιμαντέρ παραγωγής COSMOTE TV, που θα κάνουν φέτος πρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY, το μοναδικό ελληνικό κανάλι ντοκιμαντέρ, με επίκεντρο την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το site της COSMOTE TV, www.cosmotetv.gr

Σχετικές ειδήσεις