MEETING POINT

Εκλογές 2023: Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr - Η ανάλυση του Δημήτρη Μαύρου

Εκλογές 2023: Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr - Η ανάλυση του Δημήτρη Μαύρου

Εκλογές 2023: Πώς και πόσο επηρέασε το debate των πολιτικών αρχηγών την επιλογή κόμματος των πολιτών, ποιοι άλλαξαν γνώμη και πώς κινείται η αδιευκρίνιστη ψήφος, ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές - Η δυναμική που καταγράφουν τα κόμματα και πού μπορεί να προκύψουν εκπλήξεις - Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, αναλύει τα στοιχεία της δημοσκόπησης της MRB για το Newsbomb.gr στο Meeting Point και την Όλγα Τρέμη

Την άμεση επιρροή του debate των πολιτικών αρχηγών και την τάση στις μετατοπίσεις της τελευταίας στιγμής καταγράφει η μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr. Η έρευνα διενεργήθηκε την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Μαΐου, σε 1.000 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω.

Το debate παρακολούθησαν περισσότερο οι νέοι 17-24 ετών και οι μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 65. Παρακολούθησε, επίσης, ένα 38% της αδιευκρίνιστης ψήφου. Οι πολίτες που δήλωσαν ότι όσα είδαν, άκουσαν ή διάβασαν για το debate, τους βοήθησαν είτε να αποφασίσουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν είτε να αλλάξουν την αρχική τους επιλογή, ανέρχονται σε 15%. Από αυτούς, το 7,2% κινείται προς τη Νέα Δημοκρατία, το 22,1% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 18,3% στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία έχει ανακάμψει μετά τα Τέμπη και οδεύει σε σταθεροποίηση. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα σιγά-σιγά, καταγράφοντας μια δυναμική που δεν αποκλείεται να φέρει το 3 μπροστά στο ποσοστό του, στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η αδιευκρίνιστη ψήφος, πάντως, παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, στο 13,4%. Μάλιστα, δεν δείχνει να μειώνεται όσο γρήγορα θα αναμενόταν.

Η ενεργητική επιλογή των ψηφοφόρων, δηλαδή αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν κάποιο κόμμα και νιώθουν ιδεολογική ταύτιση, φτάνει στο 29%. Ακολουθεί με 26,6% «το μη χείρον βέλτιστον». Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει περισσότερες ψήφους αποδοκιμασίας σε ποσοστό 12,7% σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που παίρνει 8% αρνητικές ψήφους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το 8,1% των πολιτών που δηλώνουν ότι θα επιλέξουν κόμμα με ρυθμιστικό ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης, ποσοστό το οποίο παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως επιθυμητού εταίρου.

Παραπλήσια είναι τα ποσοστά που συγκεντρώνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ικανότητα διακυβέρνησης, με αυτά της καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα. Το 34,8% θεωρεί τη ΝΔ ικανότερη στη διακυβέρνηση έναντι 28,1 του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται από το 36,1% καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 30,3% του Αλέξη Τσίπρα. Φαίνεται, έτσι, ότι οι αρχηγοί είναι τα «δυνατά χαρτιά» των δύο κομμάτων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η παραίτηση και η απογοήτευση κυριαρχούν στα συναισθήματα των πολιτών μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, σε ποσοστό 41,5%. Εξ αυτών το 53,7% αντιπροσωπεύει νεότερες ηλικίες. Επίσης, ποσοστό 55% αναφέρεται στο κομμάτι της αδιευκρίνιστης ψήφου. Αντίθετα, η ελπίδα συγκεντρώνει το 33,1% των απαντήσεων και είναι πρώτη στις μεγαλύτερες ηλικίες, από 65 ετών και πάνω. Φόβο νιώθει το 31,2% των πολιτών, εκ των οποίων 41% είναι στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Όσο για το ποσοστό της αποχής, η εκτίμηση του Δημήτρη Μαύρου είναι ότι θα είναι μεσαίο προς μεγάλο και σε αυτό συνηγορούν διάφοροι παράγοντες.

Δείτε την εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον κ. Δημήτρη Μαύρο:

Εθνικές Εκλογές 2023

Σχετικές ειδήσεις