ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb.gr: Παγιώνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο 5%

Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb.gr: Παγιώνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο 5%
Newsbomb.gr

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η πρόθεση ψήφου της MRB για το διάστημα 11 – 12 Μαϊου – Μεγάλο άνοιγμα της γαλάζιας παράταξης στην παράσταση νίκης

Χωρίς μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις η πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr εμφανίζει την ψαλίδα μεταξύ των δύο βασικών μονομάχων στο 5% με προβάδισμα της ΝΔ.

Στην δημοσκόπηση της MRB η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου φαίνεται να διαμορφώνεται στις 5 μονάδες η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 30,7% σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 25,7%. Στην ίδια μέτρηση το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου κυμαίνεται στο 13,4% ενώ εκτός Βουλής μένει το κόμμα Νίκη με ποσοστό 1,6%, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με ποσοστό 1,1% και η Εθνική Δημιουργία με 1%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της MRB που έγινε στο διάστημα από 24 έως 26 Απριλίου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει μία μικρή άνοδο της τάξης του 0,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μία μικρή πτώση της τάξης του 0,8% και το ΠΑΣΟΚ στην τελευταία συλλογή στοιχείων από 11 έως 12 Μαΐου εμφανίζει ποσοστό 8,5%. Να σημειώσουμε επίσης ότι το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου μεταξύ των δύο μετρήσεων της εταιρείας εμφανίζεται σταθερό και για τον Απρίλιο και για τον Μάιο περίπου στο 13%.

Σε ότι δε αφορά την διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα η Νέα Δημοκρατία παρά την κάμψη που παρουσίασε τους προηγούμενους μήνες εμφανίζει μία σχετική άνοδο πλησιάζοντας, όπως σημειώσαμε το 30,7%. Διαχρονική άνοδο παρουσιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ αφού το 2021 στην πρόθεση ψήφου εμφάνιζε ποσοστό 22,5% και τώρα εμφανίζει ποσοστό 25,7%. Διαχρονικά πάντως αυτός που φαίνεται να χάνει είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο το Μάρτιο του 2022 εμφανίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου 13,4% και σήμερα βρίσκεται στο 8,5%.

Αναγωγή επί των εγκύρων

Περνώντας στην αναγωγή επί των εγκύρων για τη μέτρηση 11 έως 12 Μαΐου η Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 34,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 29,1% και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στο 10,5%. Τελευταίο κόμμα που μπαίνει στη Βουλή φαίνεται να είναι το ΜεΡΑ25 με 4,6%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν ελαφρώς αυξημένα ποσοστά επί της αναγωγής των έγκυρων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της MERB για το διάστημα 24 έως 26 Απριλίου.

Εξακομματική Βουλή

Στο κεφαλαιώδες ζήτημα που αφορά την αναγωγή επί του συνόλου όπου υπολογίζεται και η αδιευκρίνιστη ψήφος η Νέα Δημοκρατία δείχνει να φτάνει στο 37,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ Φτάνει στο 31,7% και το ΠΑΣΟΚ στο 11,3% τελευταίο κόμμα το μέρα25 με 4,9%. Επί της ουσίας προκύπτει εξακομματική Βουλή με 7,1% εκτός.

Πώς μοιράζονται οι έδρες;

Πάνω σε αυτό το σενάριο της εξακομματικής Βουλής οι έδρες των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να συγκεντρώνει 119 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ 100 έδρες το ΠΑΣΟΚ 33 έδρες το ΚΚΕ 22 έδρες και από 13 έδρες λαμβάνουν το ΜεΡΑ25 και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Παράσταση νίκης

Εκεί που η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να υπερέχει συντριπτικά είναι στη λεγόμενη παράσταση νίκης όπου η Πειραιώς συγκεντρώνει ποσοστό 60,7% σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 17,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 17,1%. Διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία από το Σεπτέμβριο του 2022 που βρισκόταν στην παράσταση νίκης το 50,3% δείχνει να έχει αυξήσει κατά 10 μονάδες το ποσοστό της σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2022 ήταν στο 19,6% και σήμερα βρίσκεται στο 17,2%.

Δημοτικότητα πολιτικών Αρχηγών

Περνώντας τώρα στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ευνοϊκές ψήφους σε ποσοστό 34,9% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με θετικές ψήφους 33,2% ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο 23,1% ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 22,2% ο Κυριάκος Βελόπουλος στο 18,1 και ο Γιάννης Βαρουφάκης στο 19,7%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην προηγούμενη μέτρηση της MRB από 24 έως 26 Απριλίου 2023 οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ήταν διαφορετικές. για παράδειγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτανε στο 37,3% φαίνεται να έχει μία μικρή πτώση αυτή την περίοδο που διανύουμε τώρα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο 32,1% και αύξησε για λίγες μονάδες το ποσοστό του.

Καταλληλότητα για πρωθυπουργία

Περνώντας τώρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία η διαφορά μεταξύ των δύο κεντρικών μονομάχων κυμαίνεται στο 5,8% ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο 36,1% ο Αλέξης Τσίπρας στο 30,3% ενώ ο κανένας από τους δύο βρίσκεται στο 24,8%.

Εξίσου υψηλή είναι και η λεγόμενη ικανότητα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η οποία εμφανίζεται στο 34,8% σε αντίθεση με την ικανότητα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 28,1% η διαφορά δηλαδή των δύο κομμάτων αγγίζει τις 6,7 μονάδες ενώ η απάντηση κανένας από τους δύο Φτάνει στο 27,7%.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές - Τσίπρας: «Κύριε Μητσοτάκη, την άλλη Κυριακή εγκαταλείπετε οριστικά το Μέγαρο Μαξίμου»

Εκλογές 2023 - Γιάννης Οικονόμου: Η Ελλάδα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: «Αυτή την εβδομάδα το τελικό σπριντ - Θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές»