ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb.gr: Πόσο αλλάζει τα δεδομένα το ντιμπέιτ; Οι κερδισμένοι της τηλεμαχίας

Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb.gr: Πόσο αλλάζει τα δεδομένα το ντιμπέιτ; Οι κερδισμένοι της τηλεμαχίας
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Εκλογές: Ως ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός που παρακολούθησε η πλειοψηφία των ερωτώμενων, το οποίο ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στις 21 Μαΐου, καταγράφει την πρόσφατη τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών το βαρόμετρο της MRB.

«Νικητής» στην τηλεθέαση

Το debate μεταδόθηκε από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, με εξαίρεση το Mega. Επομένως, φαίνεται απολύτως λογικό ότι το παρακολούθησε το 58.2% των πολιτών που απάντησαν στην έρευνα της MRB, σε αντίθεση με το 41.8%, που δεν το παρακολούθησε.

«Τράβηξε» τους άνω των 65 και τη νεολαία

Οι άνδρες σε ποσοστό 62% και οι γυναίκες με 54.5%, επέλεξαν να συνδέσουν τους τηλεοπτικούς τους δέκτες (μέσω οποιουδήποτε καναλιού) με το στούντιο της ΕΡΤ, εκεί όπου συγκεντρώθηκαν οι έξι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο ανεξαρτήτως ηλικίας. Με ποσοστό 76.2%, οι πολίτες άνω των 65 ετών ήταν με διαφορά η ηλικιακή ομάδα που το προτίμησε. Στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες, το ποσοστό κινήθηκε ανάμεσα στο 48.9% και το 58.9%.

Αν κρίνουμε, ωστόσο, από το γεγονός ότι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που το είδαν ήταν μεταξύ 17-24 ετών (58.9%), μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για τις επερχόμενες εκλογές είναι μεγάλο και πως η νεανική ψήφος θα παίξει μεγάλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Νικητής» ο Τσίπρας, από κοντά ο Μητσοτάκης

Όσον αφορά τις θετικές εντυπώσεις που άφησαν οι αρχηγοί κατά την παρουσία τους στο debate, νικητής με μικρή διαφορά αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας. Στο σύνολο των ερωτώμενων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογήθηκε θετικά (πολύ και αρκετά) από το 29%, έναντι 23.2% του Κυριάκου Μητσοτάκη και 18.8% του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η «ψαλίδα» ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό, «κλείνει» στις απαντήσεις των πολιτών που παρακολούθησαν τη τηλεμαχία, με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, να συγκεντρώνει 38% στη θετική αξιολόγηση, έναντι 34.6% του Κυριάκου Μητσοτάκη και 27.2% του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η μείωση αυτή της διαφοράς εξηγείται, καθώς το debate το παρακολούθησαν σε μεγαλύτερο ποσοστό οι ψηφοφόροι που αναμένεται να επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία (70.6%) και το ΠΑΣΟΚ (74.3%), σε σχέση με εκείνους που δήλωσαν πως θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ (57.8%).

Θετικά έκρινε την εμφάνιση του Δημήτρη Κουτσούμπα το 15.8% στο σύνολο και το 23.6% όσων το παρακολούθησαν, τον Κυριάκο Βελόπουλο το 16.5% και 25.5%, ενώ τον Γιάνη Βαρουφάκη το 14.1% και 20.6%, αντίστοιχα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αξιολογήθηκε θετικά από τους άνδρες, με ποσοστό 28.9%, έναντι 26.6% του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι γυναίκες, επέλεξαν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ με 29.1%, ενώ τον πρωθυπουργό το 20%. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε περισσότερες θετικές αξιολογήσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εκτός από εκείνη των 65+, που επέλεξαν τον πρωθυπουργό.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει το γεγονός ότι τον Αλέξη Τσίπρα έκριναν με θετικό πρόσημο το 72.7% των πολιτών που δήλωσε ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές και το 60.8% όσων των ψήφισαν το 2019.

Αντίθετα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκριναν θετικά το 64.3% όσων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και το 49.6% εκείνων που ψήφισαν το κυβερνών κόμμα το 2019.

Τελικά, πόσο επηρέασε το debate;

Οι απαντήσεις σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, είναι μοιρασμένες. Το 45.8% δήλωσε ότι τους επηρέασε η τηλεμαχία, έναντι του 44% που απάντησε ότι δεν το επηρέασε, ενώ καταγράφεται και ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 10.2%, που δεν απάντησε.

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα που δήλωσαν ότι τους επηρέασε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, το 31% σημείωσε ότι επιβεβαίωσε την ορθότητα της επιλογής ους για το κόμμα που σκοπεύουν να ψηφίσουν.

Ωστόσο, το 12.7% δήλωσε ότι το debate τους βοήθησε να αποφασίσουν ποιο κόμμα να ψηφίσουν, γιατί δεν ήταν σίγουροι και το 2.1% θα ψηφίσει κάτι άλλο από ότι σκόπευε αρχικώς, λόγω της τηλεμαχίας.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι το 21.8% όσων απάντησαν στην έρευνα ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου, εντάσσονται, επίσης, στην κατηγορία εκείνη των πολιτών που δήλωσαν πως το debate τους βοήθησε να αποφασίσουν ποιο κόμμα να ψηφίσουν, γιατί δεν ήταν σίγουροι, έναντι μόλις 6.7% ανήκουν σε όσους δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

Όσο για εκείνους που υποστήριξαν ότι θα αλλάξουν επιλογή από την αρχική τους εξαιτίας της τηλεμαχίας, το 1.1% δηλώνει ότι θα ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναντι του 0.5% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία.

Η ταυτότητα της έρευνας