ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Γιατί η Μέρκελ κάνει τα «στραβά μάτια» στους Έλληνες εφοπλιστές

Γιατί η Μέρκελ κάνει τα «στραβά μάτια» στους Έλληνες εφοπλιστές

Οι Έλληνες εφοπλιστές, με τα κεφάλαια που διέσωσαν από την Κύπρο και αυτά που κρατούν σε φορολογικούς παραδείσους, τώρα αγοράζουν νέα πλοία.


Με «εντυπωσιακά» οικονομικά στοιχεία ξεκίνησε το 2013 για τους Έλληνες εφοπλιστές, για τους οποίους προδιαγράφεται μια ιδιαιτέρως καλή οικονομική χρονιά, ίσως η καλύτερη από το 2008, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Αυτό τονίζουν εξειδικευμένα ναυτιλιακά έντυπα, βάσει των παραγγελιών νέων πλοίων που έχουν γίνει τους πρώτους μήνες του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αυξημένη δραστηριότητα των Ελλήνων εφοπλιστών επικεντρώνεται σε παραγγελίες ποντοπόρων φορτηγών πλοίων, εξοπλισμένων με νέες τεχνολογίες για μικρότερη κατανάλωση καυσίμων.

Τα οικονομικά μεγέθη φαντάζουν ασύλληπτα στους Έλληνες πολίτες, τους οποίους η τρικομματική κυβέρνηση και η τρόικα καλούν να πληρώσουν για την κρίση από το πενιχρό τους εισόδημα. Αντίθετα, οι προστατευμένοι εφοπλιστές αλωνίζουν ανενόχλητοι και χωρίς να συνεισφέρουν στο εθνικό εισόδημα, ανταμείβονται με ευνοϊκά για αυτούς νομοσχέδια. Στη φορολογική ασυλία έγινε προσπάθεια να προστεθεί η τροπολογία, που στερεί το δικαίωμα της απεργίας από τους ναυτεργάτες.

Ούτε με τη διεθνή κατακραυγή για τη φυγή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες, λίγο πριν το κούρεμα των καταθέσεων, ούτε με τις αποκαλύψεις για τους offshore παραδείσους τους οποίους εκμεταλλεύονται οι Έλληνες εφοπλιστές, «ίδρωσε» το αυτί των κυβερνόντων και της τρόικας, που κατά τα άλλα «ορκίζονται» ότι θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Οι Έλληνες εφοπλιστές φαίνεται πως έχουν στο πλευρό τους έναν πολύτιμο σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Είναι σαφές ότι το Βερολίνο θέλει να εξασφαλίσει στους Έλληνες εφοπλιστές τη μεγαλύτερη δυνατή ρευστότητα, με στόχο να επωφεληθεί η γερμανική ναυπηγοκατασκευαστική βιομηχανία.

Στις αρχές του Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Κίελο της Γερμανίας το ετήσιο συνέδριο γερμανικής ναυτιλίας. Ο κλάδος έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και αίτημα των Γερμανών επιχειρηματιών ήταν η αυξημένη χρηματοδότηση από τη γερμανική κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι η καγκελάριος δεν υποσχέθηκε «ζεστό» γερμανικό χρήμα, η Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τις δεσμεύσεις της κ. Μέρκελ στην ανακοίνωσή της, για τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου.

Στις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις, η Άνγκελα Μέρκελ προφανώς παρουσίασε άλλες λύσεις, για να διασωθούν τα χρεοκοπημένα ναυπηγία στη βόρεια Γερμανία. Λύσεις, στις οποίες βασικό ρόλο θα παίξουν και οι Έλληνες εφοπλιστές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη από τον Φεβρουάριο οι αγορές πλοίων, γερμανικών συμφερόντων από Έλληνες, έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Επομένως, οι φορολογικοί παράδεισοι και η εσωτερική τραπεζική πληροφόρηση για τους εφοπλιστές γίνονται ανεκτοί από το Βερολίνο, όταν διακυβεύονται και δικά τους συμφέροντα. Το δόγμα της Γερμανίας για πολίτες και πολιτικές πολλών ταχυτήτων γίνεται πράξη ακόμα μία φορά.