ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

CHEFI The Restaurant: Everything is possible - Just do it!

CHEFI The Restaurant: Everything is possible - Just do it!

Ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα και «γεννήθηκε» το CHEFI The Restaurant.

Η ιδιοκτήτριά του, γύρισε -κυριολεκτικά- όλο τον κόσμο, είδε, έζησε, γεύτηκε και έριξε άγκυρα στην οδό Περικλέους 31, στο Χαλάνδρι. Έκλεισε ένα μεγάλο επαγγελματικό κύκλο σε πολυεθνικές εταιρίες και αποφάσισε να κάνει αυτό που επιθυμούσε πραγματικά.

Το όνειρο της Έφης Κότσαπα να φτιάξει το δικό της εστιατόριο βρήκε στέγη σε μια παλιά υπέροχη μονοκατοικία. «Κρυμμένη» έκπληξη ο υπέροχος κήπος, που γεμίζει τραπέζια μόλις ανοίγει ο καιρός.

Ο χώρος είναι απέριττος, με νεοκλασικά στοιχεία, αφαιρετική διακόσμηση και ζεσταίνεται από τις προσωπικές πινελιές και τη φροντίδα της ιδιοκτήτριας. Οι εμπειρίες της έγιναν «προίκα» για το CHEFI, που συμπλήρωσε έναν επιτυχημένο χρόνο στο γαστρονομικό γίγνεσθαι της Αθήνας και υπόσχεται «αληθινό φαγητό». Η ίδια δε σταματάει να ενημερώνεται για τις νέες τάσεις και να ταξιδεύει και πάλι …στα κλεφτά, για να πάρει ιδέες και να τις εξελίξει.

Τα πιάτα, με την υπογραφή του σεφ Αλέξανδρου Κοσσυβάκη, έχουν γεύση από Μεσόγειο και άρωμα από Ελλάδα μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Μαζί με το φαγητό, οι πελάτες -αν είναι τυχεροί- μπορεί να απολαύσουν και κάτι ακόμα: τις μαγευτικές ταξιδιωτικές ιστορίες που αφηγείται η Έφη, όταν τη ρωτήσουν…

chefi in

(Η ιδιοκτήτρια Έφη Κότσαπα στη μέση, με την ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη και τον σεφ Αλέξανδρο Κοσσυβάκη)

Πόσο δύσκολο είναι το «επιχειρείν» στο χώρο της εστίασης σε καιρούς κρίσης; Πως το αποφασίσατε;

Ήθελα από μικρή να γίνω σεφ, έμπαινα συνεχώς στα πόδια της μητέρας μου, που με έδιωχνε από την κουζίνα ! Ο πατέρας μου που ήταν καθηγητής στο Κολλέγιο Αθηνών, με απέτρεπε και μου έλεγε ότι πρέπει να σπουδάσω. Και αυτό έκανα, σπούδασα οικονομικά. Όμως ταξίδεψα σε όλο, πραγματικά σε όλο, τον κόσμο και όπου πήγαινα δοκίμαζα το φαγητό! Γη του Πυρρός, Τιμπουκτού, Νέα Ζηλανδία, Ιμαλάια…
Τελικά, πήγα σε μια σχολή μαγειρικής. Εκεί, όλοι μου μιλούσαν στον πληθυντικό αλλά τουλάχιστον δε με άφηναν να κάνω λάντζα ! Στη συνέχεια, στο πρώτο μαγαζί που με προσέλαβαν, ως υποβοηθό του βοηθού, στη Γλυφάδα, γνώρισα τον τωρινό μου σεφ, τον Αλέξανδρο Κοσσυβάκη. Λίγες μέρες μετά τη γνωριμία μας, του πρότεινα αυτό που είχα δει τόσες φορές στη Νέα Υόρκη: να γίνουμε personal chefs. Και έτσι άρχισε μια πορεία πέντε ετών στα καλύτερα σπίτια της Αθήνας, με υπέροχο φαγητό για απαιτητικά γούστα. Είχε ξεκινήσει η κρίση τότε, οι επώνυμοι προτιμούσαν να συγκεντρώνονται πιο διακριτικά και πιο «σπιτικά» και έτσι το private CHEFING πήγε πολύ καλά. Μας προέτρεπαν από τότε οι ίδιοι οι πελάτες μας να ανοίξουμε το δικό μας εστιατόριο και όταν έφτασε η σωστή στιγμή, αυτό κάναμε. Συνοψίζοντας, το CHEFI The Restaurant, ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα που έγινε πραγματικότητα τη σωστή στιγμή.

Με ποια κριτήρια επιλέξατε την κουζίνα σας; Γιατί διαλέξατε αυτές τις γεύσεις ;

Γιατί αυτό το είδος δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Περισσότερο κι από το είδος, η κουζίνας μας κάνει πράξη το μότο μας: «αληθινό φαγητό». Βλέπεις και γεύεσαι τι τρως. Το φαγητό μας είναι ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, και όλα είναι κάπως «πειραγμένα». Το μενού μας τροποποιείται φυσικά ανάλογα με τις εποχές. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι το μενού μας είναι μόνο μια σελίδα, στα πρότυπα των εστιατορίων του εξωτερικού.

Η προσωπική σας ιστορία είναι ενδιαφέρουσα: Αφήσατε πίσω σας μια μεγάλη καριέρα σε πολυεθνικές και «αγκαλιάσατε» το φαγητό. Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε;

Αλήθεια είναι αυτό! Τα ταξίδια, που έκανα και που με γέμισαν με εικόνες και εμπειρίες χρηματοδοτήθηκαν με πολύ πρωτότυπο τρόπο: Δούλευα για ένα διάστημα πολύ σκληρά σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, μάζευα χρήματα, υπέβαλα παραίτηση, έκανα ένα πολύμηνο ταξίδι «γέμιζα» και συνέχιζα. Μετά άλλη εταιρία, άλλη παραίτηση, νέο ταξίδι. Και πάλι, και πάλι…Το ίδιο για πολλά χρόνια! Χαρακτηρίζω τον εαυτό μου «traveller» και όχι «tourist». Σε σχέση με το φαγητό, κρατώ από τα ταξίδια μου αυτό που είδα στην υποσαχάρια Αφρική, σε μια περιπέτεια που ξεκίνησε οδικώς από τη Γκάνα και κατέληξε στο Τιμπουκτού. Μετά από τόσα πολλά ταξίδια ήθελα να μετουσιώσω τις εμπειρίες μου σε κάτι δικό μου. Και έτσι δημιούργησα το CHEFI The Restaurant!

Ο κόσμος βγαίνει δύσκολα και επιλεκτικά πια λόγω της κρίσης. Τι χρειάζεται ένα εστιατόριο για να προσελκύσει τον κόσμο;

Νομίζω ότι χρειάζεται απλώς καλό φαγητό. Να κάνεις πραγματικότητα τα όσα υπόσχεσαι ή αφήνεις να εννοηθούν Ο κόσμος αναζητά πλέον την υψηλή ποιότητα παντού, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην εκτέλεση. Όταν λοιπόν κάνει μια έξοδο, θέλει να απολαύσει μία ξεχωριστή εμπειρία και είναι σημαντικό να ικανοποιούνται όλες του οι αισθήσεις. Στο CHEFI The Restaurant αυτό το κάνουμε πραγματικότητα κάθε μέρα… εκτός Δευτέρας φυσικά που είμαστε κλειστά!

Τι γευστικές εκπλήξεις μας ετοιμάζετε για το καλοκαίρι που σιγά σιγά έρχεται;

Ακριβώς αυτό σχεδιάζουμε τώρα, το καλοκαιρινό μας μενού. Δεν μπορώ να πω πολλά αυτή τη στιγμή παρά μόνο ότι θα είναι γεμάτο… γευστικές εκπλήξεις. Ανάλαφρο, μεστό αλλά και παιχνιδιάρικο, όπως ακριβώς ταιριάζει στην εποχή!

«Να σας πω ένα μυστικό;» εξομολογείται η Έφη στο κλείσιμο της συνέντευξης. «Ο Αλέξανδρος είναι ο καλύτερος σεφ στην Ελλάδα»!

CHEFI The Restaurant
Περικλέους 31, Χαλάνδρι – Τηλ.: 210 6815774
www.chefi.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην κεντρική φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: Αλέξανδρος Κοσσυβάκης, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Έφη Κότσαπα

Σχετικές ειδήσεις