ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΒ: Χαριστική βολή στην οικονομία τα επιπρόσθετα μέτρα

ΣΕΒ: Χαριστική βολή στην οικονομία τα επιπρόσθετα μέτρα

Η Τρόικα εμμένει στη λήψη επιπλέον εφεδρικών μέτρων που, δυστυχώς, ενισχύουν περαιτέρω το υφεσιακό κύμα και θα δώσουν τη χαριστική βολή στην οικονομία, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία, «χρεώνοντας» παράλληλα στην κυβέρνηση επιμονή στην αύξηση φόρων αντί της περιστολής δαπανών.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η αποτυχία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης, προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα στην οικονομία και φέρνει μνήμες του εφιαλτικού πρώτου εξαμήνου του 2015.

«Θεωρείται πλέον βέβαιο, εκτιμά ο ΣΕΒ, ότι η οικονομία εισέρχεται σε μία νέα υφεσιακή φάση, με ένα μείγμα πολιτικής που στηρίζεται σε υπερβολική επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων στην τρέχουσα περίοδο, έτσι ώστε η αναγκαία, αν και μη ορθολογικά σχεδιασμένη, περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών να διολισθήσει προς το μέλλον.

Χωρίς να λαμβάνονται μέτρα άμεσης επανεκκίνησης της οικονομίας και περιστολής της φοροδιαφυγής, το μίγμα αυτό των μέτρων είναι αδιέξοδο και απειλεί με περαιτέρω φτωχοποίηση την κοινωνία».

Επισημαίνει ακόμη ότι το φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, ακόμα περισσότερο μετά τις προτεινόμενες αλλαγές, εξακολουθεί να αποθαρρύνει, με εμπόδια και υπερφορολόγηση, την έντιμη και παραγωγική εργασία, την ώρα που το συνταξιοδοτικό σύστημα θα συνεχίσει να προσφέρει για πολλούς παροχές που δεν έχουν σχέση με τις εισφορές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου και την προστασία των πραγματικά αδύναμων.

Για την πορεία του τουρισμού ο ΣΕΒ αναφέρει εξάλλου ότι είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα «αν και οι πρώτες ενδείξεις από τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης δεν είναι ενθαρρυντικές» και προσθέτει πως το μεγάλο στοίχημα του καλοκαιριού θα είναι η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό, και ο βαθμός στον οποίο, σε καθεστώς capital controls, αυτά τα έσοδα θα εισρεύσουν στη χώρα και θα τονώσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικές ειδήσεις