ΕΡΓΑΣΙΑ

Μπλοκάκια: Ανεφάρμοστες διατάξεις και πρακτικές εκτός πραγματικότητας!

Μπλοκάκια: Ανεφάρμοστες διατάξεις και πρακτικές εκτός πραγματικότητας!

Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και μισθωτοί από αυτόν το μήνα,κιόλας, θα δουν ασφαλιστικές και φορολογικές αλλαγές να μειώνουν αισθητά τα εισοδήματά τους! Θα αναγκαστούν να πληρώνουν πανάκριβες εισφορές επί του εσοδήματός τους, και να «ενσωματωθούν» σε μία άλλη εργασιακή πραγματικότητα.

ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΕΣ- ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 40%

Της Αμέλιας Αναστασάκη

«Τέλος εποχής» για όσους εργάζονται με «μπλοκάκι». Όσοι δεν κατάφεραν να τα «κλείσουν», καταδικάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας με μία εγκύκλιο-«φωτιά» διά χειρός του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, η οποία δεν φέρνει μόνο ανατροπές σε επαγγελματικές ομάδες που ήδη έχουν «χτυπηθεί» από την κρίση, αλλά ταυτόχρονα τις οδηγεί στην οριστική απόγνωση! Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Newsbomb.gr, όσοι δεν έκλεισαν τα μπλοκάκια τους πριν την δημοσίευση της εγκυκλίου, σκέφτονται να το κάνουν άμεσα, αφού οι νέες διατάξεις τους καθιστούν «υπαλλήλους του κράτους»!

Φορολογική και ασφαλιστική καταιγίδα είναι γεγονός!Το ερώτημα πλέον είναι, πώς και αν αυτή η πρακτική θα βοηθήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, αφού τα «μπλοκάκια» λιγοστεύουν, αντί να βρεθεί μια λύση για να αυξηθούν ή τουλάχιστον να διατηρηθούν!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΟΥΣ... «ΜΠΛΟΚΑΚΗΔΕΣ»!

Γρίφος πρώτος: Όλα... οδηγούν στους εργαζόμενους!

Όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες υποχρεούνται να «μοιράζονται» τις ασφαλιστικές εισφορές με τους εργοδότες τους, στην περίπτωση που οι εργοδότες δηλώνουν τους εργαζόμενους που έχουν με «μπλοκάκι» στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση από αυτόν τον μήνα. Αν όμως, ο εργοδότης δεν τους γράψει στην ΑΠΔ, οι εισφορές πληρώνονται από τους εργαζόμενους. Οι διαφορές μεταξύ εργαζομένων-εργοδοτών-σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας- αναμένεται να λυθούν από τον ΕΦΚΑ. Μέχρι όμως να επιλυθούν, όσοι παρέχουν υπηρεσίες χωρίς σύμβαση σε μία ή δύο επιχειρήσεις θα πληρώνουν το σύνολο των εισφορών. Βάσει της εγκυκλίου, αν κάποιος από τους εργοδότες δεν θέλει να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, τότε μέχρι να «λυθεί» η διαφορά, οφείλει ο εργαζόμενος να πληρώνει τις εισφορές! Μόνος του!

Αν ένας ασφαλισμένος έχει διάρκεια παροχής υπηρεσιών μικρότερη των 12 μηνών, τότε ο εργοδότης θα πληρώνει τη δική του εισφορά για τους μήνες που υφίσταται παροχή υπηρεσίας, και μόνο! Τους υπόλοιπους μήνες του έτους θα πρέπει να πληρώνει την εισφορά του, ο αυτοαπασχολούμενος ή επαγγελματίας από μόνος του!

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι: θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση το εισόδημα του 2015.

Μισθωτοί με μπλοκάκι: 26,95%μόνο στον εργαζόμενο για οποιαδήποτε αμοιβή(για σύνταξη 20%, για ασθένεια 6,95%)

Γρίφος δεύτερος: Οι... γραφιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»!- Η γραφειοκρατεία σε όλο της το μεγαλείο!

Οι απασχολούμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών θα πρέπει να αναγράφουν στην απόδειξη που κόβουν στον ένα ή και δεύτερο εργοδότη τους ότι η επιχείρηση στην οποία παρέχουν υπηρεσίες υπόκειται σε καταβολή εργοδοτικής εισφοράς.

Ο ΕΦΚΑ στέλνει ειδοποιητήρια και για τον Φεβρουάριο!

Καταφτάνουν σε λιγότερο από μία εβδομάδα τα ειδοποιητήρια με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα οι ασφαλισμένοι! Και επειδή τα έσοδα είναι σημαντικά για το κράτος, οιν ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν και τις εισφορές του Φεβρουαρίου!Ιδιαίτερη προσοχή με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή τους, γιατί ο τόκος είναι ανελέητος! Αγγίζει το 8%!

Παραδείγματα-«φωτιά»

1. Ένας δικηγόρος που παίρνει 1.200 ευρώ με μπλοκάκι από μία εταιρεία που διατηρεί συνεργασία, θα αναγκαστεί να πληρώνει 26,96% εισφορά και 20% φόρο. Στα 1.200 ευρώ μείον 26,95% θα έχει 876,48 ευρώ και μείον 20% φόρο, θα μένουν 701 ευρώ.

2. Λογιστής που εργάζεται ως μισθωτός σε εταιρία, ενώ ταυτόχρονα παρέχει υπηρεσίες και αλλού, θα αναγκαστεί για την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός του να πληρώσει εισφορές στο 26,95%.

3. Γιατρός που εργάζεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και έχει υπογράψει σύμβαση διάρκειας κάτω των 12 μηνών-π.χ. 9 μήνες-, και εκδίδει δελτίο παροχής υπηρεσιών αξίας 6.000 ευρώ, στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πληρώσουν εισφορές και ο ίδιος αλλά και ο εργοδότης του. Επιμερίζονται οι εισφορές για τον κλάδο περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής.

Σχετικές ειδήσεις