ΕΡΓΑΣΙΑ

Εργασιακή «ζούγκλα»: «Εκτοξεύτηκε και πάλι η μερική απασχόληση - Στο 55% τον Ιούλιο του 2017!

Εργασιακή «ζούγκλα»: «Εκτοξεύτηκε και πάλι η μερική απασχόληση - Στο 55% τον Ιούλιο του 2017!

Για ακόμη μία φορά, η μερική και ή εκ περιτροπής εργασία ξεπερνούν την πλήρη και ασφαλισμένη εργασία για διάστημα επτά μηνών, όπως συμβαίνει σταθερά σε όλη τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων.

ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ 14,54%!

Ανησυχητικά και καθόλου ελπιδοφόρα για το μέλλον της σταθερής και πλήρους απασχόλησης είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» για το α’ επτάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ΕΝΥΠΕΚΚ, για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017, δημιουργήθηκαν 1.423.552 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 681.378 πλήρους απασχόλησης (ποσοστό 47,9%) και 742.174 θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αθροιστικά, ήτοι ποσοστό 52,1%!!

Αλλά και από τις θέσεις της πλήρους απασχόλησης, οι αποδοχές των εργαζομένων κυμαίνονται στα 200 με 300 ευρώ μηνιαίως! Μάλιστα, το Υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του, τους τελευταίους μήνες πανηγύριζε για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, την οποία απέδιδε στον τουρισμό κλάδο, ωστόσο ποτέ δεν αποκαλύφθηκαν ή δεν παρουσιάστηκαν τα μισθολογικά στοιχεία των εργοδοτών ή το ύψος των μισθών που πληρώνουν.

Στον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ (Πίνακας 1) παρουσιάζεται το ποσοστό μείωσης της πλήρους απασχόλησης για το α' επτάμηνο 2017 , το οποίο μάλιστα αγγίζει το 47,9%, από το 48,3% που αφορούσε στο α' εξάμηνο 2017. Ταυτόχρονα, η μερική και η εκ περιτροπής εργασία αθροιστικά εκτοξεύθηκε στο 52,14%!

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

«Μισή δουλειά», μισθοί-πείνας!

Τα εργασιακά δεδομένα «καθηλώνουν» καθημερινά τα ελληνικά νοικοκυριά σε συνθήκες που κανείς δεν φανταζόταν μέχρι πριν μερικά χρόνια. Ο κίνδυνος μονιμοποίησης της υψηλής μερικής απασχόλησης είναι ορατός. Η έκρηξη της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης ειδικά για τον μήνα Ιούλιο 2017 (52,1%) και η ταυτόχρονη καθήλωση των μισθών στα 200-300 ευρώ είναι πλέον μία πραγματικότητα. Ενώ ανησυχητικό είναι και το ότι, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης στο επτάμηνο 2017 είναι λιγότερες σε σχέση με το εξάμηνο 2017.

Εργασιακοί... «διαψηφισμοί» από τη ΝΔ στην κυβέρνηση

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση που πανηγυρίζει για την αύξηση της απασχόλησης κατά 218.614 θέσεις εργασίας από την αρχή του έτους έως το τέλος Ιουλίου ασκεί η Νέα Δημοκρατία διά του τομεάρχη Εργασίας Γιάννη Βρούτση. «Πράγματι η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα που καταγράφηκε τον Ιούλιο 2017 σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ήταν 7.242 θέσεις εργασίας. Όμως αυτό οφείλεται κατεξοχήν στη δραματική μείωση των μισθών καθώς και στην αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής απασχόλησης σε όλη την οικονομία και ειδικά τον τουρισμό. Εξέλιξη εξαιρετικά δυσμενής τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας απαντά μέσω Twitter

Με μια ανάρτηση στο Twitter, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, θέλησε να απαντήσει στην κριτική που άσκησε η ΝΔ για την πορεία της μερικής απασχόλησης, την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.Όπως τόνισε η κ. Αντωνοπούλου η σημερινή κυβέρνηση «έβαλε φρένο στις ευέλικτες μορφές εργασίας». Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε δείχνουν πράγματι ότι, ενώ τη διετία 2013 – 2014 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκτινάχθηκαν από το 36,27% στο 46,54% στη συνέχεια ακολούθησαν ανοδική πορεία με πολύ πιο χαμηλό ρυθμό. Ειδικότερα το 2015 ανήλθαν στο 49,62% του συνόλου των συμβάσεων, το 2016 έφτασαν στο 51,98% και φέτος βρίσκονται στο 52,14% με στοιχεία επταμήνου.

Σχετικές ειδήσεις