ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γάλλος υπουργός Οικονομίας: Αυτά εμποδίζουν την ανάπτυξη

Γάλλος υπουργός Οικονομίας: Αυτά εμποδίζουν την ανάπτυξη

Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να συνεργασθούν στενότερα για να προωθήσουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποιώντας για τον διπλό κίνδυνο από τον γερμανικό δημοσιονομικό "φετιχισμό" και τη γαλλική αδράνεια.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι το ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο των 315 δισεκ. ευρώ, που παρουσιάσθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα έπρεπε να είναι περισσότερο φιλόδοξο. Πρόσθεσε πως θα έπρεπε να περιλαμβάνει την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους, μια ιδέα που υποστηρίζεται από καιρό από τη Γαλλία, αλλά απορρίπτεται από τη Γερμανία.

Μιλώντας μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Στρασβούργο, ο Μακρόν δήλωσε πως μια μεγαλύτερη σύγκλιση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης έχει ουσιαστική σημασία για να επιστρέψει η ένωση στην ανάπτυξη.

Ευρώπη δεν θα ανακάμψει αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη γαλλο-γερμανική σύγκλιση. Αυτή η σύγκλιση περνάει από μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία και από την επανεξέταση στη Γερμανία της δημοσιονομικής και επενδυτικής πολιτικής της", δήλωσε ο Μακρόν προς τους δημοσιογράφους.

"Ο κίνδυνος στη Γαλλία είναι η αδράνεια, επειδή στη Γαλλία ζουν καλά όσοι είναι αρκετά τυχεροί ώστε να είναι καλά τακτοποιημένοι", δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

"Ο γερμανικός κίνδυνος είναι μια νέα μορφή συντηρητισμού, την οποία αποτελεί ο φετιχισμός του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, η γοητεία που ασκεί η μείωση του χρέους, που αποτελεί επίσης σύμπτωμα μιας γηράσκουσας χώρας".

Σχετικές ειδήσεις