ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Επιμένει σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Σόιμπλε

FT: Επιμένει σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Σόιμπλε

Τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, θέτει ως προϋπόθεση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να δεχθεί μία τεχνική παράταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Όπως φαίνεται ο Σόιμπλε παραμένει αδιάλλακτος -τουλάχιστον στις δηλώσεις του-, καθώς το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο περιθώριο της συνόδου του συμβουλίου Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές που είχαν πληροφόρηση για αυτή τη συνάντηση, οι περισσότεροι ήταν ανοικτοί στο να δειχθεί κάποια επιείκεια στην Ελλάδα - ενδεχομένως με την παράταση της αποπληρωμής των χρεών, με τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και επιτρέποντας αύξηση των κοινωνικών δαπανών -, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις του προγράμματος για τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ωστόσο, επιμένοντας στα αδιέξοδα και σε κινήσεις δήθεν «εντυπωσιασμού», αντιστάθηκε στις πιέσεις για μία γρήγορη τεχνική παράταση του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι θα κάνει διαπραγματεύσεις για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο.

«Χρειάζεσαι μία δομή για να διαπραγματευτείς» δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Έως τώρα, δεν ήταν ξεκάθαροι ως προς αυτό».

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, σύμφωνα με τους FT, ότι η θέλησή τους να δείξουν επιείκεια δοκιμάστηκε την Δευτέρα από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, που ήταν ανοικτά συγκρουσιακές προς τους εταίρους της ΕΕ. «Αυτό που συμβαίνει τώρα κινείται σε άλλη κατεύθυνση», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σχετικές ειδήσεις