ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρόταση πέντε σημείων του Βαρουφάκη στο Eurogroup

Η πρόταση πέντε σημείων του Βαρουφάκη στο Eurogroup

Με ένα «πακέτο» πέντε σημείων που θα διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση (γέφυρα) από το απεχθές Μνημόνιο των περασμένων ετών σε μια νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, αναμένεται να μεταβεί η κυβέρνηση στο έκτακτο Eurogroup την προσεχή Τετάρτη (11/2).

ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και το επιτελείο του ευελπιστούν να… προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε να επιτευχθεί η τελική συμφωνία στο τακτικό Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου, με στόχο να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος έως το τέλος Αυγούστου για τη διαμόρφωση ενός νέου συμβολαίου που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να περιλαμβάνει:

*Μια συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων

*Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό.

*Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από τη φετινή χρονιά. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ

*Να ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτό και η διαπραγμάτευση για το χρέος, που μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού από swaps.

*Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση.

Η κυβέρνηση εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, καθώς και το να είναι «ελαστικός» ο ELA, ανάλογα με τις ανάγκες. Παράλληλα, ζητεί να αξιοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν και από την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το κείμενο της ελληνικής πρότασης δεν είναι «ριζοσπαστικό», αλλά «κόκκινες γραμμές» παραμένουν να σταματήσει η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

Συγκεκριμένα, κόκκινες γραμμές της Ελλάδας είναι:

1- H αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
2- Tο πρωτογενές πλεόνασμα να μην ξεπερνά το 1,5% για το 2015.
3- Το χρέος είναι μη βιώσιμο κι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.
4- Tο 70% των μέτρων που ισχύουν σήμερα είναι δυνατό να συνεχίσει να εφαρμόζεται και το υπόλοιπο 30% να καταργηθεί ή να ανασταλεί. Αντ’ αυτού προτείνονται 10 σημεία, το περιεχόμενο των οποίων κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως, δε, αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτή η «συμφωνία-γέφυρα» να ονομαστεί «τεχνική παράταση» από τους εταίρους, ωστόσο θεωρούν κομβικό σημείο την ενεργό συμμετοχή του Άνχελ Γκουρία, επικεφαλής του ΟΟΣΑ, στην εκπόνηση της ελληνικής πρότασης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως και η ενθάρρυνση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Την ίδια ώρα πάντως πηγές προσθέτουν ότι όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα ελεγχθούν.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, το βράδυ της Κυριακής (παρόντες από ελληνικής πλευράς, ήταν οι Γιάνης Βαρουφάκης, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος), η κυβέρνηση διαπίστωσε καλή διάθεση και από την άλλη πλευρά. Όπως μάλιστα αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.

«Κάθε μέσο για τον έλεγχο των υποθέσεων φοροδιαφυγής, εντός και εκτός συνόρων»

Στο μεταξύ, τo υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για τον έλεγχο και τη διαλεύκανση των υποθέσεων που αφορούν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής εντός και εκτός συνόρων.

Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου για 86 ονόματα Ελλήνων που λείπουν από τη λίστα Λαγκάρντ και εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, καθώς και άλλων μεγάλων ενημερωτικών δικτύων.

Σχετικές ειδήσεις