Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Μας παρουσίασαν άλλο κείμενο πριν και άλλο κατά την έναρξη του Eurogroup

Newsbomb

«Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα πνεύμα συναδελφικότητας», ανέφερε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μετά το πέρας του αποψινού (16/02/2015) Eurogroup.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο και μεθαύριο και τις επόμενες ημέρες και στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Η ΕΕ διαφωνεί στο έργο που εκλήθη να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Το υπάρχον πρόγραμμα απέτυχε στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα δεν οδήγησε σε επιτυχείς μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Να υπάρξουν επενδύσεις για να ξεκινήσει η ανάκαμψη», πρόσθεσε.

«Απορρίψαμε την παράταση του προγράμματος. Το μνημόνιο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της παράτασης του μνημονίου και των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με τις αιτίες του «ναυαγίου» στο Eurogroup, o κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε: «Πριν το Eurogroup, ο κ. Μοσκοβιοσί μου παρουσίασε ένα προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, με το οποίο συμφωνούσαμε απόλυτα. Θα το υπέγραφα αμέσως, καθώς αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και περιελάμβανε ένα 4μηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα».

Και πρόσθεσε: «Το προσχέδιο περιελάμβανε την τεχνική βοήθεια της Κομισιόν για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και στο Eurogroup εξήγησα πως δεν πρόκειται να αναλάβουμε καμία μονομερή δράση κατά τη διάρκεια του ενδιάμεσου προγράμματος. Δυστυχώς, όμως, αυτό το θαυμάσιο κείμενο απεσύρθη από τον κ. Ντάισελμπλουμ και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο το οποίο μας πήγε πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη. Το κείμενο μας ζητούσε παράταση του τρέχοντος προγράμματος και σε αντάλλαγμα μας προσέφερε μια νεφελώδης φράση για κάποια ευελιξία στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος».

«Η κυβέρνηση μας, όμως, εξελέγη για να αλλάξει τη φιλοσοφία του προγράμματος. Δεν μας δόθηκαν εγγυήσεις σχετικά με την ευελιξία αυτή που ζητούσαμε. Δεχθήκαμε να μην εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας για 6 μήνες, αλλά δεν λάβαμε τίποτα ως αντάλλαγμα», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Θα δράσουμε με γνώμονα τη μη επιδείνωση της ελληνικής κρίσης. Είμαι σίγουρος πως τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να έρθουμε σε συμφωνία. Έχουμε αποδεχθεί τις υποχρεώσεις μας», είπε ο κ. Βαρουφάκης, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Η Δημοκρατία μας ζητά τον συγκερασμό των απόψεων. Ζητάμε μία διατύπωση, που θα επιτρέπει τη συνέχεια της αναζήτησης κοινού εδάφους. Είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε την στενή προοπτική. Θέλουμε μία σωστή συμφωνία. Η κυβέρνηση προκαλεί και αμφισβητεί τη λογική του προγράμματος. Δεν υπάρχει Plan B, μόνο Plan A. Οι όροι του νέου 4μηνου προγράμματος πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και σαφείς. Δηλώσαμε πως δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, τόσο σε νομικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Η Ελλάδα, όμως, δεν είναι αποικία χρέους. Η ΕΕ πρέπει να αποσαφηνίσει τον όρο της ευελιξίας. Η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί στο γεγονός πως η Ελλάδα αμφισβητεί ένα πρόγραμμα, το οποίο απέτυχε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, όχι με ένα αποδεδειγμένα λάθος πρόγραμμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια μίας νέας οικονομικής κρίσης, λόγω του αποπληθωρισμού», πρόσθεσε.

«Είμαστε μέλη της Ευρωζώνης και θα παραμείνουμε στο ευρώ. Είμαστε υπέρ της Ευρώπης, είμαστε μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Ήμουν έτοιμος να υπογράψω το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, όπως σας είπα. Είμαι σίγουρος πως η Ευρώπη θα κάνει τα απαραίτητα βήματα και θα καταλήξουμε σε μια καλή και αξιοπρεπή συμφωνία», ανέφερε ακόμη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «περιττό το αδιέξοδο», καθώς όπως είπε «δεν βοηθάει να βρούμε το κοινό έδαφος με τους εταίρους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι πιστεύει πως «εντός των επόμενων 48 ωρών θα υπάρξει συμφωνία».

«Δεν παίζουμε παιχνίδια. Θέλουμε συζητήσεις, διαπραγματεύσεις. Θα υπάρξουν πολύ ουσιαστικές συζητήσεις. Ήδη έχουν ξεκινήσει», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.