ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι θεσμοί παίζουν το μαρτύριο της σταγόνας

Οι θεσμοί παίζουν το μαρτύριο της σταγόνας

Μετά τις διαρροές για ανάγκη νέου δανείου από 30 έως 50 δις, τώρα όλοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη – Αντί να συνεδριάσει χθες το Euroworking Group, επιλέγονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενόψει της Δευτέρας.

Γιατί επισήμως διαψεύδουν οι Ευρωπαίοι το τρίτο δάνειο

Όπως σας έχουμε αποκαλύψει από το Newsbomb, από την 25η Ιανουαρίου οι εταίροι ξετυλίγουν ένα περίεργο σχέδιο αποστράγγισης της ελληνικής οικονομίας οδηγώντας τη χώρα σε διαπραγμάτευση με άδεια ταμεία προκειμένου να θεωρηθεί μονόδρομος η σύναψη ενός νέου δανείου, το οποίο βεβαίως θα συνοδεύεται με νέο μνημόνιο.

Μετά τις διαρροές από το ίδιο το Βερολίνο, αλλά και από τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Γιούνκερ διαψεύδουν τα σενάρια ενός νέου δανείου. Το μείζον ερώτημα είναι γιατί επισήμως το αρνούνται αν και ανεπισήμως το προωθούν ως πιθανό σενάριο.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, αν και το Βερολίνο επιθυμεί αυτό το σενάριο, πρέπει να βρει το κατάλληλο timing για να πείσει και τις υπόλοιπες χώρες προς αυτή την κατεύθυνση. Ενόσω λοιπόν τρέχει το δεύτερο πρόγραμμα, επίσημα κανείς δεν μπορεί να θέσει στο τραπέζι μια τέτοια πρόταση για μια χώρα που έχει πάρει τα περισσότερα δάνεια στην ιστορία της Ευρώπης.

Παράλληλα αξίζει να σημειώσουμε ότι το χθεσινό (4/03/2015) Euroworking Group ματαιώθηκε, καθώς προκρίθηκε η παρασκηνιακή διαβούλευση ενόψει του δευτεριάτικου Eurogroup. Ειδικότερα, οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται στο «παζάρι» για την κοστολόγηση των 6 μέτρων που θα παρουσιάσει την Δευτέρα ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Γιούνκερ, ξεκαθάρισαν πως αυτή την περίοδο κανείς δεν συζητά για τρίτο δάνειο. «Πρέπει να εφαρμοστεί τώρα η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα», τόνισε η Α. Μέρκελ, καθιστώντας σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης, η Merkel εξήγησε:

«Είμαστε απασχολημένοι με το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Προσπαθούμε όλοι για την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος». Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας θα πετύχει, επανέλαβε, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τη συζήτηση για νέο, τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα είναι επιτυχημένο. Το γερμανικό κοινοβούλιο το ψήφισε και η τρόικα θα συνεχίσει την αξιολόγηση», τόνισε η Μέρκελ, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον όρο τρόικα, τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει καν να ακούει.

Είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για τρίτο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα, τόνισε, από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Νωρίτερα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, δεν θα γίνει συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λούις Ντε Γκίνδος, ο οποίος αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται νέο πακέτο για την Ελλάδα, ύψους 30 έως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Γιέγκερ επισήμανε ότι τώρα το ζήτημα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για αποπληρωμή των ανοιχτών κονδυλίων. «Κατά τα άλλα, δεν ασχολούμαστε καθόλου με ένα τρίτο πρόγραμμα. Υπήρξε από την Αθήνα αυτή η σαφής και απολύτως αδιαμφισβήτητη δήλωση από τον κ. Τσίπρα, ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί ένα τρίτο πακέτο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μπορεί οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχουν διαψεύσει ότι εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ήδη συζητείται σε κατ' ιδίαν συνομιλίες των ισχυρών της Ευρωζώνης.

Ανοιχτά σε τρίτο πακέτο στήριξης έχει αναφερθεί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης όταν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα τον Ιούνιο, ακόμη και με τη μορφή μιας πιστωτικής γραμμής, διότι οι αγορές μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμες να δανείσουν στην κυβέρνησή της.

Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές, οι συζητήσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δημιουργούν σημαντικά προβλήματα για τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας, την ώρα μάλιστα που η επιθετική ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει διφορούμενα σχόλια για τις προθέσεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε αποδίδουν οι αναλυτές και τις διαψεύσεις των Ευρωπαίων περί ενός τρίτου πακέτου.

Σχετικές ειδήσεις