ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση Μοσκοβισί στον Παπαδημούλη για φοροδιαφυγή στην Ευρώπη

Απάντηση Μοσκοβισί στον Παπαδημούλη για φοροδιαφυγή στην Ευρώπη

Σε 1 τρις ευρώ ετησίως, εκτιμάται το κόστος φοροδιαφυγής στην ΕΕ. Μέσα στο 2015 η παρουσίαση του νέου σχεδίου δράσης για τη φορολόγηση κερδών πολυεθνικών. Την άνοιξη η πρόταση για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για το tax-ruling.

Αυτά είναι τα κεντρικά σημεία της απάντησης που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα της φοροδιαφυγής των μεγάλων εταιρειών «μέσω φορολογικών παραδείσων και τη χρήση φορολογικών και χρηματοπιστωτικών συμφωνιών» και ζητούσε από την Κομισιόν πληροφορίες σχετικά με «το μέγεθος των απωλειών σε φορολογικά έσοδα των κρατών μελών από την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική της νομιμοφανούς φοροαποφυγής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών», από τη μια, και τη στρατηγική που σκοπεύει να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση για «την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών», από την άλλη.

Στην απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με τον συνολικό αριθμό των φορολογικών απωλειών στην ΕΕ». Σημειώνει, ωστόσο, ότι «σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη με σύνεση, το κόστος της φοροδιαφυγής ανέρχεται περίπου σε 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως». Στη συνέχεια αναφέρει ευρωπαϊκά πορίσματα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές στην ΕΕ, πολλά από τα οποία, σύμφωνα με την Κομισιόν, «αποτελούν πλέον τη βάση για τις επιμέρους δράσεις του σχεδίου δράσης του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της βάσης και της μεταφοράς των κερδών».

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Συμβουλίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής εταιρειών και συγκεκριμένα την «προσθήκη ρήτρας απαγόρευσης των καταχρήσεων στην οδηγία για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες της ΕΕ» και την «έκδοση οδηγίας για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών», επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης της Κομισιόν για το 2015 «προτίθεται να εκπονήσει φέτος ένα νέο σχέδιο δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα σε επίπεδο ΕΕ με στόχο τη μετάβαση προς ένα σύστημα βάσει του οποίου η χώρα όπου πραγματοποιούνται τα κέρδη είναι επίσης η χώρα φορολόγησης... και να παρουσιάσει την άνοιξη πρόταση για τη διασφάλιση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, σχετικά με διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις και συμφωνίες προκαθορισμένων τιμών».

Σχετικές ειδήσεις