ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων κοστίζει στην Ελλάδα έως 1 δισ. ευρώ ετησίως

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων κοστίζει στην Ελλάδα έως 1 δισ. ευρώ ετησίως

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να εξοικονομήσει έως και ένα δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο εάν εξαλείψει το λαθρεμπόριο τσιγάρων διατυπώνει σε χθεσινό του δημοσίευμα το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC.

το κανάλι επικαλείταισχετική έρευνα της Euromonitor, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχασε το 2014 έσοδα της τάξεως των 740 εκατομμυρίων ευρώ από την πώληση λαθραίων τσιγάρων. Το αντίστοιχο ποσό για το 2013 ανήλθε στα 565 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει της έρευνας, η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στο 1 δις ευρώ σε ετήσια βάση έως το 2019.

Σύμφωνα με την εταιρεία AC Nielson, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα αναλογεί στο 21% των τσιγάρων που καταναλώθηκαν το 2014, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2013, όταν και είχε φτάσει στο 18%.

«Αυτή η αύξηση θα πρέπει να αποδοθεί στην αύξηση των τιμών των τσιγάρων αλλά και στην ολοένα και μεγαλύτερη διάθεση παράνομων τσιγάρων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την ανατολική Ευρώπη, μια και η Ελλάδα αποτελεί transit σημείο για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης» αναφέρει ο Σέιν Μαγκίλ, αναλυτής της Euromonitor.

Σχετικές ειδήσεις