ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAZ: Οι κρυφές διαπραγματεύσεις του Τσίπρα με Λαγκάρντ, Ντράγκι και Γιούνκερ

FAZ: Οι κρυφές διαπραγματεύσεις του Τσίπρα με Λαγκάρντ, Ντράγκι και Γιούνκερ

Όπως αποκαλύπτει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung με άρθρο στη διαδικτυακή της έκδοση, μία νέα διαπραγματευτική ομάδα έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί εν κρυπτώ στη Φρανκφούρτη. Μέλη της, ο Έλληνας πρωθυπουργός, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι πρόεδροι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Μυστικά και ήσυχα οι διεθνείς πιστωτές και η Ελλάδα έχουν δημιουργήσει μία νέα διαπραγματευτική ομάδα. Ονομάζεται ''Frankfurt Dinner Group'' (ομάδα δείπνου της Φρανκφούρτης). Αν υπάρξει ατύχημα, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εκεί», γράφει χαρακτηριστικά η FAZ.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, το περίφημο Frankfurt Dinner Group δημιουργήθηκε πριν από τέσσερις εβδομάδες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, όπου είχαν την πρώτη τους συνάντηση, το πρώτο δείπνο για την ακρίβεια, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η Κριστίν Λαγκάρντ και, φυσικά, ο Αλέξης Τσίπρας.

FAZ

«Αυτή η συνάντηση ήταν το αποτέλεσμα της μίνι συνόδου στις Βρυξέλλες, στα μέσα Μαρτίου. Και είχε στόχο τη δημιουργία ενός νέου επιπέδου συνεννόησης μεταξύ των υπευθύνων και των τεχνικών κλιμακίων ώστε να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία, στην περίπτωση ναυαγίου στα ανώτερα ή κατώτερα κλιμάκια. Ένα ενδιάμεσο μέσο για να απορροφήσει τους κραδασμούς».

«Από την πρώτη συνάντηση της, το Frakkfurt Dinner Group συνεδρίαζε κάθε εβδομάδα τρεις ή τέσσερις φορές, κυρίως μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφωνικών συνομιλιών. Η ομάδα είχε επαφές και την περασμένη εβδομάδα. Η ομάδα ενεργούσε με πλήρη μυστικότητα, ωστόσο, η επιρροή της ήταν ορατή», γράφει το δημοσίευμα που επισημαίνει πως μετά από μία σειρά δηλώσεων από Έλληνες αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός Τσίπρας υποστήριξε πως εξακολουθούν να υφίστανται διαφωνίες σε τέσσερις τομείς – μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, την αύξηση του ΦΠΑ και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, επιμένοντας, ωστόσο, πως η κυβέρνησή του δουλεύει σκληρά για να επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους που θα σέβεται τόσο την ελληνική λαϊκή εντολή όσο και το πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης. «Το Frankfurt Dinner Group επεξεργάζεται μία συμβιβαστική εναλλακτική», γράφει το άρθρο.

Προ το παρόν, η ομάδα επεξεργάζεται εναλλακτικές για συμβιβασμό, παρέχοντας τεχνική βοήθεια στην Αθήνα, συνεχίζει το δημοσίευμα, το οποίο μεταφέρει την επικρατούσα, στην Ευρώπη, άποψη πως δηλαδή ο Τσίπρας έχει εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που ο Βαρουφάκης τις καθυστερεί, αναζητώντας διαρκώς για δικαιολογίες.

«Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να έχουν ένα σαφές μήνυμα από τον Τσίπρα, ώστε μέχρι τις 11 Μαϊου, την επόμενη συνάντηση του Eurogroup, να υπάρξει στο τραπέζι συγκεκριμένη πρόταση», καταλήγει η FAZ.

Σχετικές ειδήσεις