ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Δεν βάζω υπογραφή σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει

Βαρουφάκης: Δεν βάζω υπογραφή σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει

Eάν δεν μεταρρυθμιστεί η Ελλάδα θα βουλιάξει είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Bαρουφάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist, νωρίτερα την Πέμπτη το πρωί

O υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να βάλει υπογραφή σε ένα πρόγραμμα που θα επιβληθεί από τους εταίρους το οποίο δεν βγαίνει.

Eπανέλαβε ότι αυτό που προέχει δεν είναι η δόση απαντώντας στο «γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς, μετά από 5 χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει, αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση», ξεκαθάρισε

«Συμφωνούμε στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης και ότι αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση» σημείωσε.

Ακολούθως είπε ότι «θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι συνεπές. Αν το κάνω θα είμαι άλλος ένας υπουργός που θα υπογράψει ένα πρόγραμμα που μαθηματικά δεν βγαίνει. Δυστυχώς από την άλλη πλευρά υπάρχει κατανόηση γι' αυτό αλλά υπάρχουν και πολιτικοί περιορισμοί. Όταν σου λένε σε κλειστούς διαδρόμους πως θα το περάσω αυτό στα κοινοβούλιά μου, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα».

Το βασικό ζητούμενο της διαπραγμάτευσης είναι να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας, σχολίασε επαναλαμβάνοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να οδηγεί στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Για τα σημεία που έχει επιτευχθεί σύγκλιση με τους εταίρους ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι συμφωνούμε ότι υπάρχουν ολιγοπωλιακές πρακτικές στην αγορά, ότι η κρίση έχει δημιουργήσει συντριπτικές ανισότητες, ότι είναι αναγκαία η διοικητική μεταρρύθμιση, και ότι το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα.

Οσον αφορά για τα σενάρια που έχουν δει το φως για τον ΦΠΑ ο υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΦΠΑ μέχρι το τέλος καλοκαιριού ενώ σχετικά με τα κόκκινα δάνεια είπε ότι άποψή του είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να απεξαρτηθούν από αυτά.

Σχετικές ειδήσεις