ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Σόιμπλε και Νούναν ζήτησαν capital controls για την Ελλάδα

Financial Times: Σόιμπλε και Νούναν ζήτησαν capital controls για την Ελλάδα

Τη μείωση της ρευστότητας που χορηγεί η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, εκτός αν επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, φέρονται να πρότειναν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους Financial Times, που επικαλούνται Ευρωπαίους αξιωματούχους, η πιθανότητα επιβολής capital controls στην Ελλάδα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του σημερινού (22/6) έκτακτου Eurogroup, όπου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μάικλ Νούναν υποστήριξαν με ιδιαίτερη θέρμη την ιδέα.

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ιρλανδίας επιχειρηματολόγησαν με σθένος υπέρ της μείωσης του ποσού της ρευστότητας που χορηγείται από την ΕΚΤ μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, εκτός εάν επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποια σχετική απόφαση, αλλά εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας αντέδρασαν, υποστηρίζοντας πως η χάραξη νομισματικής πολιτικής δεν είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

Από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Γιάννης Βαρουφάκης, φέρεται να τόνισε πως μία τέτοια κίνηση θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβληθεί στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο, τη μοναδική χώρα της Ευρωζώνης στην οποία έχουν επιβληθεί capital controls μέχρι σήμερα.

«Δεν είμαστε νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο», φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με αξιωματούχο…

Σχετικές ειδήσεις