ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ecotrophelia 2015: Τα πιο …νόστιμα βραβεία

Ecotrophelia 2015: Τα πιο …νόστιμα βραβεία

Μια συλλογή από καταπληκτικές ιδέες καινοτομίας στο χώρο των τροφίμων παρουσίασαν στην έκθεση Ecotrophelia 2015, φοιτητές του Πολυτεχνείου και των ΤΕΙ και κάποια από αυτά ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Όλα πάντως ανεξαιρέτως έδειξαν τι μπορούν να προσφέρουν οι Έλληνες επιστήμονες στο χώρο των τροφίμων και πόσο μπορούν σε συνεργασία με την αγορά να ανανεώσουν και να δώσουν νέα ώθηση στην αγορά τροφίμου.

Κοινό τους χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για προϊόντα πρωτότυπα υγιεινά και ιδιαίτερα γευστικά, ενώ φέτος ο ΣΕΒΤ, αναγνωρίζοντας την κορυφαία ποιότητα των συμμετοχών αλλά και τον τρόπο επικοινωνίας τους, εισήγαγε, για πρώτη φορά, και δυο τιμητικά βραβεία που αφορούσαν στην Καλύτερη Παρουσίαση και στο Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας.

Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «Food for Life», με τη συμμετοχή όλων των σχετικών τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, έχει πλέον αναδειχτεί σε θεσμό, αφού αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική και την ευρηματικότητα των νέων φοιτητών στον κλάδο της αγροβιοδιατροφής.

Τα προϊόντα και των 14 ομάδων –αριθμό ρεκόρ- που συμμετείχαν στο διαγωνισμό παρουσιάστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια για την ποιότητα και την καινοτομία τους. Συγκεκριμένα, το 1ο βραβείο απονεμήθηκε σε ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν «MarmΕλλada». Πρόκειται για μια καινοτόμα βιολογική μαρμελάδα, με έντονο πορτοκαλί χρώμα, ευχάριστη γεύση και υφή, που παρασκευάζεται από βιολογικά καρότα και βιολογικές κολοκύθες και δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά. Το προϊόν, το οποίο παρασκευάζεται στην Καρδίτσα, έχει μειωμένες θερμίδες, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει φυσικές γλυκαντικές ύλες.

Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για το προϊόν «Greek Salad on the Go», που αφορά σε ένα γευστικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας, που αναπτύχθηκε στηριζόμενο στην ευρέως γνωστή «Χωριάτικη Σαλάτα», συνδυάζοντας την Επιστήμη με την Παράδοση. Η σταθερότητά του βασίζεται στην παραγωγή του με χρήση τεχνολογίας εμποδίων.

Μια ακόμα ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας έλαβε το 3ο βραβείο με το «TYROYO-Raisin Delight», ένα βιολειτουργικό επιδόρπιο γιαούρτης, που παράγεται από φυσικώς συμπυκνωμένο, φρέσκο αγελαδινό τυρόγαλα, σε συνδυασμό με φρέσκο αγελαδινό γάλα, Eλληνικές Π.Ο.Π μαύρες σταφίδες Κορίνθου, Β-γλυκάνες βρώμης, που μειώνουν τη χοληστερίνη και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες ελιάς, μέσω μιας διεργασίας «μηδενικών αποβλήτων», όπου το τυρόγαλα αξιοποιείται πλήρως και μεταμορφώνεται σε θρεπτική και υγιεινή λιχουδιά.

Το τιμητικό Βραβείο «Καλύτερης Παρουσίασης» απονεμήθηκε σε δυο ομάδες για την εξαιρετική τους παρουσίαση: στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το «DIOS VALANI» και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Τμήμα Επιστήμης, Τροφίμων & Διατροφής για το «TARTIQUE». Το τιμητικό Βραβείο «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» δόθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το «Gluten Care Muffin».

Ο κ. Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες για την σκληρή αλλά και εντυπωσιακή δουλειά τους και δήλωσε σχετικά: «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που μέσα σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον καταφέρνουμε να αποδείξουμε ότι η επένδυση στην Έρευνα και Καινοτομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νέα γενιά, η οποία για ακόμα μια φορά μας κάνει υπερήφανους με τη δυναμική και τη δημιουργικότητά της». Και συνέχισε τονίζοντας ότι: «Η Ελλάδα… πρέπει να ισχυροποιήσει την κοινωνία της γνώσης, να ενισχύσει την έρευνα σε εθνικό επίπεδο και να προωθήσει την καινοτομία με στόχο την τεχνολογική πρόοδο».

Οι νικήτριες ομάδες αναδείχθηκαν από την Εθνική Επιτροπή, που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό και αποτελείτο από τους κκ. Ε. Καλούση, Πρόεδρο του ΣΕΒΤ, Καθ. Α. Τριχοπούλου, Επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Διατροφής και Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Καλλιμάνη, Δ/ουσα Σύμβουλος Γ.ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ ΑΕ και Ρ. Γαμβρό, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η νικήτρια ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα παρουσιάσει το προϊόν της, μαζί με τους αντίστοιχους νικητές άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών, στο Μιλάνο στις 4-6 Οκτωβρίου του 2015, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «EXPO 2015: Feeding the Planet, Energy for Life».

1ο Βραβείο: 14η ομάδα ΤΕΙ Θεσσαλίας / Προϊόν «Marmeλλada»
Η «marm eλλada» είναι μία καινοτόμα βιολογική μαρμελάδα που παρασκευάζεται από βιολογικά καρότα και βιολογικές κολοκύθες, δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά. Το προϊόν αυτό, που παρασκευάζεται στην Καρδίτσα, είναι με μειωμένες θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει φυσικές γλυκαντικές ύλες. Έχει πορτοκαλί χρώμα, ευχάριστη γεύση, και υφή.Τη βοήθειά τους προσέφεραν πολλοί στα παιδιά , όμως ένας παραγωγός αγροτικών προϊόντων, κατάφερε να βοηθήσει το ΤΕΙ Λάρισας για το προϊόν της μαρμελάδας, ο Γιάννης Όμηρος Ντάφος, ο οποίος είναι στη Ματαράγκα Καρδίτσας.

2ο Βραβείο: 2η ομάδα Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο/Προϊόν «Greek Salad On the Go»
Στη συνάντηση της Επιστήμης με την Παράδοση, αναπτύχθηκε το προϊόν «Greek Salad on the Go» που στηρίζεται στην ευρέως γνωστή «Χωριάτικη Σαλάτα». Πρόκειται για ένα γευστικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας, του οποίου η σταθερότητα βασίζεται στην παραγωγή του με χρήση τεχνολογίας εμποδίων.

3ο Βραβείο: 12η ομάδα ΤΕΙ Θεσσαλίας/Προϊόν «TYROYO-Raisin Delight»
Ένα βιολειτουργικό επιδόρπιο γιαούρτης, που παράγεται από φυσικώς συμπυκνωμένο, φρέσκο αγελαδινό τυρόγαλα, σε συνδυασμό με φρέσκο αγελαδινό γάλα, Eλληνικές Π.Ο.Π μαύρες σταφίδες Κορίνθου, Β-γλυκάνες βρώμης, που μειώνουν τη χοληστερίνη και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες ελιάς, μέσω μιας διεργασίας «μηδενικών αποβλήτων», όπου το τυρόγαλα αξιοποιείται πλήρως και μεταμορφώνεται σε θρεπτική και υγιεινή λιχουδιά.

Τιμητικό Βραβείο «Καλύτερης Παρουσίασης» 6η ομάδα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Προϊόν «DIOS VALANI»
Το Διός Βάλανοι είναι ένα εκλεκτό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας που βασίζεται στη χρήση του ελληνικού κάστανου ενισχυμένο με φυσικά συστατικά, σημαντικά στην Μεσογειακή διατροφή, όπως το ελαιόλαδο και ο κρόκος Κοζάνης, και το οποίο καταναλώνεται κυρίως ως ορεκτικό.

Τιμητικό Βραβείο «Καλύτερης Παρουσίασης»: 7η ομάδα Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Τμήμα Επιστήμης,Τροφίμων & Διατροφής/Προϊόν «TARTIQUE»
Το «tartique» είναι μία τάρτα μανταρινιού με κακάο, υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Αποτελεί μία υγιεινή και γλυκιά επιλογή για τους διαβητικούς, ενώ συγχρόνως δεν περιέχει ίχνη λακτόζης, γλουτένης και άλατος.

Τιμητικό Βραβείο «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας»: 9η ομάδα Πανεπιστήμιο Αιγαίου- Τμήμα Επιστήμης,Τροφίμων & Διατροφής/Προϊόν «Prickl 8». Μοναδικό προϊόν, λόγω της κύριας πρώτης ύλης του, το φραγκόσυκο. Ένα λειτουργικό, οικολογικό και έτοιμο προς κατανάλωση δροσερό επιδόρπιο με χαμηλά λιπαρά και σάκχαρα. Προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας,καθώς εμπεριέχει 14 αμινοξέα εκ των οποίων τα 8 είναι τα απαραίτητα και βασίζεται στην τεχνική «back to the future» προωθώντας το well-being.χωρίς γλουτένη

8η ομάδα Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/ Προϊόν «μεRaki»
To μeRáki είναι ένα «έξυπνο» ντρέσινγκ για σαλάτα το οποίο έχει ως βάση συστατικά της Ελληνικής Γης: εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ρακί, μέλι και δίκταμο. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, εξαιτίας της καινοτόμου τεχνολογίας και φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία.

1η ομάδα Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο/Προϊόν «The Greek Salad Drink»
Το Greek Salad Drink είναι ένας χυμός φυσικών συστατικών υψηλής ποιότητας, στον οποίο συνδυάζονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας, προσφέροντας τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσια φυσική αντιοξειδωτική δράση.Ecotrophelia

3η ομάδα Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο/ Προϊόν «Afepsima».
To Afepsima είναι συμπυκνωμένος χυμός φραγκόσυκου με εκχυλίσματα δίκταμου, τσάι βουνού (μαλοτήρας) και μέλι. Το προϊόν έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και διαιτητικές ίνες.

4η ομάδα Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Χημεία;/Προϊόν «Active Drops LIFE, Kinisis»
Το προϊόν Active Drops Life, Kinisis είναι καραμέλες χωρίς ζάχαρη, με φυσικά γλυκαντικά όπως η ισομαλτιτόλη και οι γλυκοζίτες στεβιόλης με αποτέλεσμα χαμηλότερες θερμίδες στο τελικό προϊόν. Επίσης περιέχουν υδατικά εκχυλίσματα βοτάνων της Ελληνικής χλωρίδας πλούσια σε φυσικά αντιοξειδωτικά.

5η ομάδα Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο / Προϊόν «Sativa Biscuits»
Τα μπισκότα SATIVA είναι φτιαγμένα από αλεύρι και λάδι ήρεμης κάνναβης (cannabis sativa), χαρουπόμελο και λεμόνι, έχει ελαφριά γλυκιά γεύση, προστιθέμενη διατροφική αξία και λειτουργική, οικολογική συσκευασία-χρησιμοποιείται ως γλαστράκι μετά την κατανάλωση!

10η Ομάδα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Προϊόν «Gluten Care Muffin»
Το «Gluten-Care Muffin» είναι ένα σνακ χωρίς γλουτένη, εμπλουτισμένο με το θρεπτικό άλευρο του βελανιδιού και εδώδιμες ίνες που παραλαμβάνονται από παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων με φιλικές προς το περιβάλλον διεργασίες. Παράγεται με άλευρα από ελληνικές ποικιλίες καρπών, που συγκομίζονται με αειφόρους γεωργικές πρακτικές. Έχει μειωμένες θερμίδες, καθόλου συντηρητικά και προσιτή τιμή.

11η Ομάδα Πανεπιστήμιο Αιγαίου -Τμήμα Επιστήμης, Τροφίμων & Διατροφής/Προϊόν «SPRINBERRIES»
Το SpinBerries είναι ένα καινοτόμο οικολογικό έτοιμο προς κατανάλωση επιδόρπιο με χρήση 100% Ελληνικών πρώτων υλών. Κύρια συστατικά του είναι πετιμέζι από την Λήμνο και βρώμη από την Θεσπρωτία καθώς και 2 ειδών βότανα(μέντα, εκουιζέτο) και 2 ειδών μούρων (κράνα, μύρτιλα). Επιπλέον περιλαμβάνει πυρήνες βερίκοκων που είναι διαθέσιμοι ως υποπροϊόν από βιολογικές καλλιέργειες, τυρόγαλα

13η ομάδα ΤΕΙ Θεσσαλίας/ Προϊόν «Artothalassies»
Βιολογικό καινοτόμο προϊόν, πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ανήκει στην κατηγορία του άρτου. Η καινοτομία του προϊόντος είναι η πλήρης αντικατάσταση του νερού και του μαγειρικού άλατος από θαλασσινό νερό.

Σχετικές ειδήσεις