ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ

Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ

Σε συνέντευξή του με τον Γερμανό σκηνοθέτη και παραγωγό, Στέφαν Λάμπι, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η Bild, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για το περιβόητο Grexit, για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τη στρατηγική της Ελλάδας ως προς το παράλληλο νόμισμα.

Για τον άλλοτε ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει: «Αναμφίβολα ο Σόιμπλε θεωρεί το Eurogroup δημιουργία του. Έχει σχεδιάσει τη δομή του, φέρει σαφώς την υπογραφή του. Αυτός έχει τον τελικό λόγο. Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών, με μόνη εξαίρεση τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ, τον θαυμάζουν. Σε γενικές γραμμές, είναι σαφές πως αυτό τον χαροποιεί. Αυτό αισθάνθηκα. Κυρίως γιατί υπάρχουν χώρες που ζητούν την εύνοιά του. Κάποιες φορές αυτό τον εκνευρίζει. Τότε τους περιφρονεί, σαν ένας άνθρωπος που αισθάνεται ανώτερος».

Bild Varoufakis

Ο ίδιος σημειώνει πως σε ένα διάλογό του με τον κ. Σόιμπλε, κατέστησε σαφές πως «γνωρίζει πολύ καλά πως η Ευρωζώνη είναι πολύ εύθραυστη. Εξεπλάγην ευχάριστα που μοιραζόταν την ίδια άποψη με εμένα. Ο Σόιμπλε ήταν πάντα πολύ ειλικρινής μαζί μου. Μου είπε: ‘’Η χώρα σου δεν έχει καμία θέση στην Ευρωζώνη».

Ως προς το σχέδιό του για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως αρχικά δεν ήταν στις προθέσεις του ένα εναλλακτικό νόμισμα: «Το σχέδιό μου ήταν πολύ, πολύ απλό: Θέλαμε μία αναδιάρθρωση χρέους ώστε να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε όσα μπορούσαμε και να προχωρήσουμε σε βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», λέει ο πρώην υπουργός και προσθέτει: «Δεν είχαμε κανένα σχέδιο για εναλλακτικό νόμισμα. Αλλά όταν κάποιος βρίσκεται ενώπιον μιας υπαρκτής απειλής, κάποια στιγμή βλέπει τη δυνατότητα ενός δικού του νομίσματος. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε, ήταν να κάνουμε χρήση των IOU’s ώστε να παραμείνουμε στο ευρώ και να κερδίσουμε χρόνο».

Για το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, ο πρώην υπουργός σημειώνει πως «η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομικής ζώνης και το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε. Αλλά πρέπει να καταστεί σαφές πως η Ευρωζώνη δεν είναι μία δημοκρατική οντότητα αλλά ομάδα δανειστών και δανειζόμενων».

Η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον Στέφαν Λάμπι θα μεταδοθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Σχετικές ειδήσεις