ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και η Λαγκάρντ πήρε χαμπάρι την ασυλία των εφοπλιστών

Μέχρι και η Λαγκάρντ πήρε χαμπάρι την ασυλία των εφοπλιστών

Για «κουλτούρα μη καταβολής φόρων στην Ελλάδα» έκανε λόγο η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόεταξε ως παράδειγμα το ισχύον καθεστώς για τη ναυτιλιακή βιομηχανία - Μείζον ζήτημα οι προκλητικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών

Η «σιδηρά κυρία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανάφερε για την ελληνική ναυτιλία ότι «υπό το Σύνταγμα είναι απαλλαγμένη από τους φόρους» και αυτό όπως εξήγησε οφείλεται σε μια κακώς νοούμενη κουλτούρα που υπήρχε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

«Με το πέρασμα του χρόνου, ο ορισμός της ναυτιλίας διευρύνθηκε σταδιακά» πρόσθεσε σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα huffingtonpost.com.

«Μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλίας, ώστε να πληρώνονται φόροι. Είναι λίγο περίεργο», εννοώντας ότι έχει διευρυνθεί τόσο πολύ ο όρος που πρακτικά είναι αδύνατον να καταστεί σαφές ποιος είναι πλοιοκτήτης και ποιος όχι.

Στην ίδια συνέντευξη, τόνισε ότι ακόμα κι αν περάσει ο κίνδυνος για την Ελλάδα, δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα κινδυνεύσει ξανά.

«Δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση, όπως άλλες χώρες εκτός μίας νομισματικής ένωσης. Κάνεις υποτίμηση, γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός. Οπότε για να ανακτήσεις την παραγωγικότητά σου υπάρχουν δύο τρόποι: : Δουλεύεις στο μοναδικό σου κόστος εργασίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Αυτή είναι η επιλογή που η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη»

Όπως πρόσθεσε, αυτό που κάνει την Ελλάδα «ιδιαίτερη περίπτωση στην Ευρωζώνη» είναι ότι υπάρχει κουλτούρα μη πληρωμής των φόρων.

Για την αναδιάρθρωση τόνισε ότι το ΔΝΤ είχε «για την πρώτη αναδιάρθρωση στο ιδιωτικό χρέος το χειμώνα του 2011 ή 2012», και διευκρίνισε πως γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση και όχι για διαγραφή χρέους.

Οι δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη έχουν τονίσει με δημόσιες δηλώσεις τους και ο Γιούνκερ και ο Γκι Φέρχοφσταντ, ότι δηλαδή αυτή η ασυλία των ελλήνων εφοπλιστών πρέπει να τελειώνει στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Στον ορίζοντα κίνηση... ανατροπής της κυβέρνησης από 15 εφοπλιστές;

Απορία: κ. Τσίπρα ως πότε θα δέχεστε να σας προσβάλλει ο Γιούνκερ για τη φορολόγηση των εφοπλιστών;

Σχετικές ειδήσεις