Απορία: κ. Τσίπρα ως πότε θα δέχεστε να σας προσβάλλει ο Γιούνκερ για τη φορολόγηση των εφοπλιστών;

Newsroom Newsroom

Απορία: κ. Τσίπρα ως πότε θα δέχεστε να σας προσβάλλει ο Γιούνκερ για τη φορολόγηση των εφοπλιστών;

Η δίκαιη φορολόγηση όλων των Ελλήνων αποτελεί ένα διακαή πόθο του ελληνικού λαού.

Ουδείς μπορεί να εξαιρείται από την υποχρέωση να συνεισφέρει στα κοινά βάρη με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα. Και αυτό δυστυχώς είναι μια ανοιχτή πληγή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα που σε κάθε προεκλογική περίοδο υπόσχεται αλλά δεν υλοποιεί.

Τον Ιανουάριο, πολλοί πίστεψαν, με βάση τις υποσχέσεις που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πως ήρθε η ώρα να γυρίσει η χώρα σελίδα. Πως όλοι θα πλήρωναν αυτό που τους αναλογούσε, πως όλοι οι πολίτες θα γίνονταν πλέον ίσοι απέναντι στο νόμο και ότι δεν θα πλήρωναν πλέον τα συνήθη φορολογικά υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Κι όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών που την ψήφισαν αλλά και εκατομμυρίων άλλων πολιτών που δεν την ψήφισαν αλλά επίσης επιθυμούν δίκαιη φορολόγηση.

Και φτάσαμε στο σημείο οι ίδιοι οι δανειστές να εγκαλούν δημόσια την Ελλάδα και προσωπικά τον κ. Τσίπρα, τον αριστερό πρωθυπουργό της χώρας και να εκφράζουν την απορία τους γιατί κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση δεν πρότεινε, δεν διεκδίκησε και δεν επέβαλλε την αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών. Αντίθετα πρότεινε, παζάρεψε και τελικά ψήφισε ένα βαρύτατο μνημόνιο με νέα φορολογικά βάρη και με νέες περικοπές ακόμη και των κατώτατων συντάξεων που -κατά τις δηλώσεις- τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ αποτελούσε την κόκκινη γραμμή των κόκκινων γραμμών, τα ιερά και τα όσια της αριστερής κυβέρνησης.

Οι δημόσιες βολές Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη δευτερολογία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν λίγες ημέρες, δεν θα μπορούσε να γίνει περισσότερο σαφής μιλώντας για δύο συγκεκριμένα θέματα που μάλιστα όπως είπε θα έπρεπε να έχει θέσει στη διαπραγμάτευση ο ίδιος ο κ. Τσίπρας: Τη φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου και τη μείωση των αμυντικών - εξοπλιστικών δαπανών.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, ο κ. Γιούνκερ υπεραμύνθηκε αυτής λέγοντας ότι «από αισθητικής πλευράς δεν ισχυρίζομαι ότι είναι υπόδειγμα, αλλά όπως το είχα υποσχεθεί στο Κοινοβούλιο, κάναμε μια αξιολόγηση κοινωνικού αντίκτυπου του ελληνικού Μνημονίου και εκεί δεν υπήρξε ούτε λέξη επ’ αυτού. Εάν είχε υπάρξει, τότε καλά θα είχατε κάνει να μας επικρίνετε».

Προχωρώντας, στη συνέχεια, στη διαπραγμάτευση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στη σύνοδο της 12ης Ιουλίου, αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα - μελανά σημεία κατά τον ίδιο:

«Ίσως δεν το ξέρετε, γιατί δεν σας το λένε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλαβε κάτι λογικό: να περικόψει τον αμυντικό προϋπολογισμό. Αυτό θα έπρεπε να το έχει κάνει η ίδια η κυβέρνηση της Ελλάδας» είπε ο κ. Γιούνκερ. Σημειώνεται ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του κ. Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν να υπογράψει σύμβαση 500 περίπου εκατομμυρίων ευρώ με τις Ηνωμένες Πολιτείες για συντήρηση αεροσκαφών, κίνηση η αναγκαιότητα της οποίας είχε αμφισβητηθεί από πολλές μεριές.

«Επίσης, υπάρχει το θέμα της δίκαιης φορολόγησης των πλοιοκτητών. Δεν το είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Εγώ, ο Χριστιανοδημοκράτης Συντηρητικός, εξεπλάγην γιατί άκουγα επί ώρες μία επιχειρηματολογία από τον πρωθυπουργό κατά της δίκαιης φορολόγησης των πλουσιότερων στην Ελλάδα εις βάρος των φτωχότερων. Δεν ήταν ο κ. Τσίπρας που το πρότεινε» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, υπονοώντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του, σχετικά με τη φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών και τη δικαιότερη συμβολή τους στην αναδιανομή των φορολογικών βαρών με στόχο την ελάφρυνση των πιο αδύναμων πολιτών.

Για το θέμα αυτό, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας είχε δεχτεί «πυρά» και κατά την ομιλία του στο Στρασβούργο, από τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφστατ. Η κριτική που δέχτηκε ο κ. Τσίπρας επικεντρώνεται στο γιατί δεν προχωρά στην αλλαγή του καθεστώτος φορολογικού προστατευτισμού για τους Έλληνες εφοπλιστές, καθώς θα μπορούσαν να προκύψουν σημαντικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία από μία μεγάλη πηγή πλούτου, η οποία έχει μείνει ανέγγιχτη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, το καθεστώς φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού στην Ε.Ε.

Οι 8 χαμένοι μήνες

Είναι ποτέ δυνατόν ο πολιτικός που μέχρι πριν από οκτώ μήνες δεν είχε κανείς οτιδήποτε κακό να του προσάψει πλην της απειρίας στην εφαρμοσμένη πολιτική να θεωρεί ότι η μνήμη των Ελλήνων... ασθενεί και να πιστεύει ότι έχουν ξεχάσει πως τους είχε υποσχεθεί ότι θα διαλύσει τη διαπλοκή, τη διαφθορά των νταβατζήδων, των μεγαλοεργολάβων και των διαπλεκόμενων επιχειρηματιών - πολιτικών - τραπεζιτών;

Τελικώς, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, άφησε στο διάστημα της οκτάμηνης παρουσίας της στην εξουσία, στο απυρόβλητο, τους εφοπλιστές, τους καναλάρχες, τους νταβατζήδες της διαπλοκής όλων των ειδών, τους τραπεζίτες που οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια το τραπεζικό σύστημα της χώρας στο κραχ, τους μεγαλοεργολάβους, τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς που τα ονόματά τους φιγουράρουν στις λίστες της Λαγκάρντ και όλους εκείνους που οδήγησαν αυτή τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση.

Είναι γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε με απαίτηση των δανειστών και όχι της κυβέρνησης, που έδωσε... μάχη για να αποφύγει την εφαρμογή του μέτρου και το πήγε στην πενταετία 2015-2020, η αύξηση της φορολόγησης επί του τονάζ (χωρητικότητα) των πλοίων κατά 4%.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το μέτρο που σε σχέση με το σύνολο των φοροελαφρύνσεων και των απαλλαγών που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό, ο κ. Τσίπρας και οι αρμόδιοι υπουργοί, το πέρασαν από... σαράντα κύματα.

Νέες εκλογές, αλλά καμία νέα συζήτηση

Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αποτελέσουν μια μοναδική ευκαιρία για να διορθωθούν τα... λάθη του παρελθόντος. Όμως, όπως αποδεικνύεται, μάλλον δεν πρόκειται για λάθη αλλά για συνειδητές πολιτικές πράξεις.

Όλοι μιλούν για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο μνημόνιο, για δημοσιονομικά ισοδύναμα που θα βοηθήσουν την επόμενη κυβέρνηση να αφαιρέσει τον ΦΠΑ από τα σχολεία και τα φροντιστήρια, να μην φορολογήσει βάναυσα τους αγρότες, να γλυτώσει τους συνταξιούχους από τις περικοπές στις συντάξεις τους κ.λπ.

Κι όμως κανείς δεν μπαίνει στην ουσία της συζήτησης, με τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις. Κανείς δεν συζητά για το πως θα πατάξει τη φοροδιαφυγή, πως θα πατάξει τη διαπλοκή και τους επιχειρηματίες – νταβατζήδες που επί σειρά ετών λυμαίνονται τα δημόσια έργα και τις προμήθειες με υπερκοστολογήσεις και υπερβάσεις που αφαιρούν πόρους δισεκατομμυρίων από την ελληνική οικονομία και δεν της επιτρέπουν να βοηθήσει τα πλέον αδύναμα στρώματα του πληθυσμού.

Κανείς, ούτε καν τα κόμματα της αριστεράς από τα οποία όλοι θα περίμεναν αυτοκριτική, μια συγγνώμη και ένα τεκμηριωμένο πλάνο για να διορθώσουν τα... λάθη τους.

Προφανώς η απαίτηση αυτή υπάρχει για όλους, αλλά ακόμη περισσότερο υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του που διεκδικούν εκ νέου την πρώτη θέση την επόμενη Κυριακή στις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας οφείλει, έστω και την τελευταία στιγμή να απαντήσει στον κ. Γιούνκερ και να εξηγήσει γιατί δέχεται να τον... προσβάλλει με αυτό τον τρόπο ένας συντηρητικός πολιτικός, βγαίνοντάς του από... αριστερά σε θέματα φορολόγησης του κεφαλαίου και των πλούσιων που συστηματικά αποφεύγουν την φορολόγηση του πλούτου τους. Όχι την υπερφορολόγηση, αλλά την δίκαιη φορολόγηση.

Να απαντήσει γιατί ένα τμήμα των Ελλήνων πολιτών, βρίσκεται σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας. Και να εξηγήσει πως είναι δυνατόν να ζητά από όλους «να βάλουν πλάτη» σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, εξαιρώντας τόσο προκλητικά ένα τμήμα της επιχειρηματικότητας που μάλιστα έχει τη μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα από όλους.

Να εξηγήσει για ποιο λόγο γίνεται αυτό, με βάση ποιο σκεπτικό. Να το εξηγήσει αυτό πειστικά κοιτώντας στα μάτια εκατομμύρια συμπολιτών μας που στενάζουν επί χρόνια, που ταλαιπωρούνται από τα capital controls, που του έδωσαν δύο φορές ως τώρα αυτό που τους ζήτησε. Την ψήφο τους για να αλλάξει την Ελλάδα, για να τους απαλλάξει από το Μνημόνιο, για να τους εξασφαλίσει δικαιοσύνη, για να τους οδηγήσει σε ένα ασφαλές λιμάνι προόδου και προκοπής.

Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για κανέναν. Ο ελληνικός λαός περιμένει καθαρές θέσεις σε όλα τα θέματα. Η φορολόγηση του πλούτου είναι ένα από αυτά, ίσως το σημαντικότερο. Όποιος θέλει να ξεχωρίσει και να ζητήσει την ψήφο των πολιτών πρέπει να τοποθετηθεί με σαφήνεια.

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Ανοίγει τα χαρτιά του την Τετάρτη ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος

15:12

Ο απίστευτος χορός ενός μωρού στο TikTok που έγινε viral (vid & pics)

15:11

Έκαναν ανακαίνιση στο σπίτι – Δες τι μακάβριο βρήκαν στο σαλόνι (pics)

15:09

Πήγαν βόλτα στο δάσος μετά την καραντίνα - Δείτε τι έπαθε 4χρονος (pics)

15:09

Απόκοσμο θέαμα: Έπεφταν νεκρές από τον ουρανό (pics)

15:08

Σε αναβρασμό οι ΗΠΑ: Δύο νεκροί εν μέσω διαδηλώσεων για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

15:07

Δύσκολες ώρες για παίκτη του «Ελλάδα έχεις ταλέντο» (Pics)

15:06

Δείτε τι βρήκε στα δίχτυα του στην Εύβοια! Έμεινε άφωνος

15:05

Καιρός - «Ψυχρή λίμνη»: Τι είναι το φαινόμενο που έφερε ισχυρές καταιγίδες στην Ελλάδα (pic)

15:05

Επίθεση με βιτριόλι: Νέες αποκαλύψεις - Τι συνέβη πριν από την επίθεση στο σπίτι της 34χρονης (pics)

15:04

Φύλακας καθαρίζει το κλουβί 2 λιονταριών και… ξεκινάει η περιπέτεια

15:02

Κοινωνικός Τουρισμός 2020 - ΟΠΕΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

15:00

Μπόμπα-Τανιμανίδης: Δεν θα πιστεύεις πού βρίσκεται το ζευγάρι – Φωτογραφίες που θα ζηλέψεις

15:00

Βρήκαν νεογέννητο θαμμένο στη λάσπη (ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

15:00

Φρίκη: Κρατούσε 15 χρόνια το πτώμα της γιαγιάς της στον καταψύκτη

14:54

Σωτήρης Καλυβάτσης: Η ιστορία πίσω από το επίθετό του και η αναφορά στον αδικοχαμένο Αντώνη Παραρά

14:53

Δύσκολες στιγμές για την Ορθούλα Παπαδάκου

14:52

Κι όμως: Εντόπισε... βυθισμένους δίσκους εξωγήινων στον Θερμαϊκό (pics)

14:50

Eλιάνα Χρυσικοπούλου: Οι πρώτες βουτιές των κοριτσιών της με τα πιο trendy ολόσωμα μαγιουδάκια

14:50

Το ψέμα του Instagram αποκαλύφθηκε - Οι εικόνες που θα σας... σοκάρουν

14:48

Δημοσκόπηση GPO: Σταθερά πρώτος σε δημοτικότητα ο Βασίλης Κικίλιας

14:44

Βαλμπουενά: «Ελπίζω να μην μας επηρεάσει η διακοπή»

14:40

10+1 Καστανές αποχρώσεις μαλλιών για να ξέρεις τι να ζητήσεις την επόμενη φορά στο κομμωτήριο

14:40

Συντάξεις: Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις - Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

14:36

Γεραπετρίτης για Τουρκία: Οι υβριδικές, νέου τύπου απειλές θα στραφούν εναντίον του Ερντογάν

14:33

Ο εφιάλτης του Ερντογάν γίνεται πραγματικότητα - Δείτε ποιος βγαίνει πρόεδρος στην Τουρκία

14:29

Η Τουρκία στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο

14:25

Η Δήμητρα Λιάνη σπάει τη σιωπή της - Αυτός είναι ο λόγος που άλλαξε την εμφάνισή της

14:23

Παρατηρητήριο ΝΔ: Τα Fake News για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία»

14:10

Νέα δημοσκόπηση: Αυτή είναι η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Πώς «βλέπουν» οι πολίτες τις πρόωρες εκλογές

14:07

Influencer ανέβασε φωτογραφία στο προφίλ της και πίσω ο φίλος της… σκουπιζόταν (pics)

14:06

Προβλέψεις Ιουνίου για τα αισθηματικά των ζωδίων: Διάβασε τι να περιμένεις

14:00

Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης - Δείτε από πότε

13:50

Ελέφαντας σώζει άντρα από «σίγουρο» πνιγμό (video)

13:39

Απίστευτο: Αυτό το Toyota Sports 800 του 1977 έχει κινητήρα τζετ και είναι και υβριδικό!

13:38

Όταν ο Μέσι «χόρεψε» την Μπιλμπάο και έδωσε την κούπα στην Μπαρτσελόνα (video+photos)

13:38

Απίστευτο: Σταμάτησε το βόλεϊ λόγω… Instagram (photos)

13:36

Μαύρισε ο ουρανός στο Αλιβέρι! Θα πάθεις πλάκα αν δεις πως έγιναν οι δρόμοι

13:35

Κώστας Ευριπιώτης: Ένας χρόνος από το θάνατό του - Η μάχη με τον καρκίνο και οι στιγμές ευτυχίας

13:30

Πέτσας: Να είμαστε προσεκτικοί και να μην αναπαράγουμε την τουρκική προπαγάνδα

13:30

Το maxi φόρεμα της Σίσσυς Χρηστίδου θα σε κάνει αέρινη και sexy χωρίς καμία προσπάθεια

13:30

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τους ΥΠΕΞ Βελγίου και Λουξεμβούργου

13:25

Πώς μπορείτε να κάνετε μπάνιο χωρίς... νερό! (βίντεο)

13:20

Με αυτά τα 4 κόλπα θα φτάσεις τη μαγειρική σου σε άλλο επίπεδο

13:11

Αγιά Σοφιά: Προκλητική όσο ποτέ η Τουρκία - Η Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ

12:55

Πέμπτο restart: Ποια καταστήματα και υπηρεσίες ανοίγουν από Δευτέρα - Τι θα αγοράζουμε πιο φθηνά

12:53

Σύλβια Δεληκούρα: Έχετε δει τον γιο της; Είναι ένας κούκλος (pics)

12:50

Φυλακές Τρικάλων: Κρατούμενος χτύπησε σωφρονιστικό υπάλληλο με …τηγάνι

12:47

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο είναι το κανονικό λογότυπο 17 πασίγνωστων εταιρειών;

12:44

Απίστευτο! Κοτοπουλάκι γεννιέται στο ράφι σούπερ-μάρκετ (vid)

12:38
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved