ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν οι όροι για τις 100 δόσεις

Αλλάζουν οι όροι για τις 100 δόσεις

Αλλάζει όπως όλα δείχνουν η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στην αύξηση του επιτοκίου στις οφειλές, παράλληλα με τη μείωση του αριθμού των δόσεων για όσους διαθέτουν σχετικά υψηλά εισοδήματα.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ - ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

Για παράδειγμα, οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, το ετήσιο επιτόκιο ανεβαίνει από το 3% στο 5,05%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1.000 ευρώ χρέους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν 20,5 ευρώ παραπάνω το χρόνο.

Το… μάρμαρο θα το πληρώσουν ακριβότερα οι μικροοφειλέτες, καθώς αφού πλήρωσαν τις πρώτες πέντε- έξι δόσεις άτοκα, πλέον θα βαρύνονται με επιτόκιο 5,05%, όπως οι υπόλοιποι, κάτι που συνεπάγεται με «καπέλο» 50 περίπου ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ οφειλής.

Από την αύξηση του επιτοκίου εξαιρούνται όσοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, έχουν ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Η δεύτερη αλλαγή, αφορά στη μείωση των δόσεων, χωρίς ωστόσο να έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής από το υπουργείο τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα θεωρείται πως ο οφειλέτης διαθέτει εισόδημα.

Η τρίτη και αλλαγή που έρχεται στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι ότι θα αποβάλλονται αυτομάτως όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Υπό τον φόβο ότι θα είναι αρκετοί εκείνοι οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αλλάξει τη διάταξη.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δανειστές, που απαίτησαν να συμπεριληφθεί η επίμαχη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο.

Είναι ένα πρόβλημα, παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και σημείωσε πως θα το ξανασυζητήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Σχετικές ειδήσεις