ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εβδομάδα «ψύχους» για επίδομα θέρμανσης, ΦΠΑ 23% και ΕΝΦΙΑ

Εβδομάδα «ψύχους» για επίδομα θέρμανσης, ΦΠΑ 23% και ΕΝΦΙΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κυβέρνηση για τις καταλυτικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το επίδομα θέρμανσης, τη φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια. Μέχρι την Πέμπτη (22/10/2015) ανοίγει και το TAXIS με τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (23/10/2015) αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το τι θα γίνει τελικά με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μέχρι τότε θα οριστικοποιηθεί και το πως θα περιοριστεί η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης στο 50%. Τα κυρίαρχα σενάρια είναι δύο: είτε μειώνεται το επίδομα στο μισό για όσους το είχαν πάρει πέρυσι, ή μειώνονται σε αντίστοιχο ποσοστό οι δικαιούχοι μέσω της επιβολής αυστηρότερων κριτηρίων.

Και για το νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις καθώς είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν με τους εκπροσώπους της τρόικα που φτάνουν αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να υπάρξει σύγκλιση της κλίμακας που θα φορολογοεί με χαμηλό συντελεστή τα χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια. Σε ότι αφορά στα ανείσπρακτα ενοίκια, θυμίζουμε πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει ξεκαθαρίσει πως η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησής τους στις εφορίες, δε σημαίνει ότι θα φορολογηθούν εισοδήματα που δεν εισπράττονται. Το τι θα γίνει, όμως, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Τέλη κυκλοφορίας

Κι εδώ θα πρέπει να περιμένουμε αλλαγές καθώς όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Τρύφων Αλεξιάδης, δεν αποκλείει να υπάρξουν άμεσα τροποποιήσεις στα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 τα οποία θα πρέπει να καταβάλλουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα ισχύσει αυτό που υποστήριζε σε δηλώσεις του πως, θα πληρώνουν περισσότερο οι κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και υψηλής εμπορικής αξίας; Θα δείξει…

ΕΝΦΙΑ και… ξερό ψωμί

Οποιες αλλαγές γίνουν, θα αφορούν στο 2016. Δύο τα κυρίαρχα σημεία: η φορολόγηση ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό και η πληρωμή του φόρου όχι για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά για την συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου.

Πάντως, τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2015, εκτός απροόπτων στο σύστημα TAXIS, αυτά θα αναρτηθούν την Πέμπτη (22/10/2015).

Και το «κερασάκι» για το τέλος: από σήμερα θα πληρώνουν ακριβότερα τις δόσεις (αύξηση ποσοστού επιτοκίου ρύθμισης από 3% στο 5%) όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ισχύει μόνον για όσους έχουν οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις