ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Δεν τα βρίσκουν κυβέρνηση και δανειστές – Πού αποκλίνουν

Κόκκινα δάνεια: Δεν τα βρίσκουν κυβέρνηση και δανειστές – Πού αποκλίνουν

Μεγάλη διάσταση μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και των δανειστών καταγράφηκε κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών, επιτείνοντας την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ Ή ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Η συνάντηση, που ήταν μακράς διάρκειας, δεν καρποφόρησε και αυτό αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του κ. Σταθάκη, ο οποίος σημείωσε ότι «Εμείς επιμένουμε στις θέσεις μας και αυτοί στις δικές τους».

«Εάν δεν τα βρούμε αύριο τότε μπορεί να υπάρξει πολιτική απόφαση», τόνισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί πολιτική απόφαση.

Ειδικά για το «νόμο Κατσέλη», ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά μόνο σε όσους θα υπαχθούν από δω και πέρα στο καθεστώς και όχι σε όσους έχουν υπαχθεί ή έχουν κάνει αίτηση.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, σημείωναν: «Είμαστε ανυποχώρητοι και δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση για να λυθεί το πρόβλημα, αν δεν υπάρξει συμφωνία».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των θεσμών ενδιαφέρεται για ρύθμιση η οποία να αφορά τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ενώ όπως σχολίασε η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομίας, η ρύθμιση αφορά όσους δεν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο νόμο Κατσέλη. Ο νέος νόμος θα ενεργοποιηθεί μόλις οριστούν τα νέα όρια, ενώ σημειώθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση, προς το παρόν, επί των εμπορικών τιμών των ακινήτων.

Η συζήτηση δεν αφορά την πώληση δανείων σε ξένα funds, όπως αναφέρθηκε.

Τι προτείνει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης αφορά στα εξής τρία κριτήρια:

  • Αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ το άτομο, 250.000 ευρώ ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισόδημα 35.000 ευρώ. Σύνολο οφειλών έως 200.000 ευρώ.

Τι θέλουν οι θεσμοί

Η πρόταση των θεσμών είναι η εξής:

  • Αντικειμενική αξία από 70.000 ευρώ μέχρι 120.000 ευρώ. Σύνολο οφειλών :120.000 ευρώ. Εισόδημα: 8180 ευρώ το άτομο, 13917 ευρώ το ζευγάρι και 3350 ευρώ το κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% αυτών που έχουν υπαχθεί στο νόμο, αφήνοντας απροστάτευτο το 27,6%, ενώ η πρόταση των δανειστών καλύπτει μόλις το 17,3, αφήνοντας χωρίς κάλυψη το 82,7%!

Σχετικές ειδήσεις