ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης - θεσμών για τα κόκκινα δάνεια

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης - θεσμών για τα κόκκινα δάνεια

Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο τελικός γύρος διαπραγματεύσεων στον οποίο πρέπει να λυθούν όσες εκκρεμότητες παραμένουν αφού οι επικεφαλής των θεσμών αναχωρούν... και λήγει η γραπτή προθεσμία-τελεσίγραφο που έχει δοθεί από τους δανειστές.

Τέλος χρόνου για τις διαπραγματεύσεις. Τί θα γίνει με τις εκκρεμότητες

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Δηλαδή σήμερα θα αποτιμηθεί το εάν έχουν ολοκληρωθεί τα 13 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που είχε οριστεί ότι εκταμιευτεί το αργότερο έως τις 18/12 μετά και την ψήφιση και των εφαρμοστικών διατάξεων... Ωστόσο, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα επιμείνει στις κόκκινες γραμμές, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων.

Μέχρι το τέλος των σημερινών διαπραγματεύσεων θα έχει φανεί αν οι εκκρεμότητες που απομένουν θα λυθούν σήμερα, θα αναβληθούν και θα εξαιρεθούν της αξιολόγησης ή αν οι Θεσμοί θα είναι αδιάλλακτοι δημιουργώντας πρόβλημα στην επιτυχία της αξιολόγησης και την εκταμίευση.

Ένας από τους γόρδιους δεσμούς... που δεν λύθηκε ακόμη είναι τα κόκκινα δάνεια θέμα για το οποίο αν δεν προκύψει συμφωνία είναι πιθανό να μετατεθεί στην αξιολόγηση του 2016. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση σε funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι θεσμοί επιμένουν στο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις στα δάνεια που θα μεταβιβαστούν σε funds.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έκλεισε το θέμα του ΑΔΜΗΕ, όπως και σύμφωνα με πληροφορίες και το θέμα της επιλογής των διοικήσεων των τραπεζών. Οι συζητήσεις για τη συμφωνία στο μοντέλο διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ κατέληξαν ότι το μοντέλο που θα υιοθετηθεί προβλέπει απόσχιση του 100% της θυγατρικής δικτύων από τη μητρική ΔΕΗ και μεταφορά των μετοχών στο Δημόσιο, όπως ήταν και η ελληνική πρόταση.
Ωστόσο ο κρατικός ΑΔΜΗΕ δεν θα παραμείνει κρατικός αφού όπως συμφωνήθηκε στη συνέχεια το Δημόσιο θα διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό 51%, ενώ θα παραχωρήσει το υπόλοιπο 49% σε ιδιώτες.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι από το μειοψηφικό μερίδιο ένα κομμάτι των μετοχών θα προσφερθεί μέσω χρηματιστηρίου, ενώ ένα άλλο ποσοστό θα παραχωρηθεί σε ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύου ηλεκτρισμού, μέσω διαγωνισμού.

Το μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει στο Δημόσιο αλλά ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται με τη σύμφωνα γνώμη και των μετόχων μειοψηφίας. Η λύση της συμμετοχής ιδιωτών στον ΑΔΜΗΕ μέσω Χρηματιστηρίου και μέσω διεθνούς διαγωνισμού λύνει και το πρόβλημα αποπληρωμής της ΔΕΗ η οποία και θα εισπράξει μέρος του τιμήματος από την απευθείας πώληση όσο και από τη δημόσια προσφορά των μετοχών μέσω χρηματιστηρίου.

Το υπόλοιπο του τιμήματος του ΑΔΜΗΕ θα αποδοθεί στη ΔΕΗ από το ελληνικό δημόσιο...σε βάθος χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ περιέχονται οι διατάξεις για:

-Τα κόκκινα δάνεια με επίκεντρο το πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών σε μη τραπεζικά ιδρύματα που θα διαχειρίζονται τα "κόκκινα" δάνεια.
-Την εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου που πρόσφατα θεσπίστηκε.
-Οι νέοι κανόνες της ΤτΕ για τα κριτήρια αξιολόγησης της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη και οι κανόνες επιλογής και αξιολόγησης της διοίκησης των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ.
-Το πλαίσιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσω ομάδας δράσης που θα ετοιμάσει τις σχετικές προτάσεις.
-Το νέο χωροταξικό και ο δασικός νόμος.
-Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.
-Νέα αποτίμηση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
-Νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με επίκεντρο τα καύσιμα και τα αναψυκτικά.
-Σαφές χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
-Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων
-Δράσεις κατά της φοροδιαφυγής ειδικά στα καύσιμα και στις τριγωνικές συναλλαγές ΦΠΑ.
-Δευτερογενής νομοθεσία για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και στις διαγνωστικές εξετάσεις.
-Εφαρμογή του Νόμου για το ΕΣΠΑ με τη λήψη όλων των αναγκαίων αποφάσεων για την εξάλειψη των καθυστερήσεων.

Το ασφαλιστικό συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου όταν και θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, με συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης και αναλυτική περιγραφή της νέας δομής του συστήματος.

Σχετικές ειδήσεις