ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Δεν είπα ότι θα αργήσει η αξιολόγηση

Ντάισελμπλουμ: Δεν είπα ότι θα αργήσει η αξιολόγηση

Κι ενώ ανεβαίνει το θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης και αναζητούνται χρυσές τομές στην Ευρώπη τον τόνο δίνει και πάλι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jack Lew που επιβραβεύει τις μεταρρυθμίσεις, θυμίζει την ανάγκη του ΔΝΤ και της ελάφρυνσης του χρέους.

Ελάφρυνση χρέους και ΔΝΤ ζητά ο Λιου

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

«Θα χρειαστούμε μήνες όχι για την αξιολόγηση αλλά για να βρεθεί λύση για το χρέος» διευκρίνισε χθες κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Ολλανδός ομόλογός του και επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, εξηγώντας παλαιότερη δήλωσή του ότι η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει μήνες.

Κύκλοι του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ανέφεραν μετά τη συνάντηση ότι έγινε "σε καλό κλίμα" και ότι ήταν μία συζήτηση "με πολιτικό που θέλει να βρει λύσεις". Ο Jeroen Dijsselbloem με ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για "συνομιλία σε καλό κλίμα".

Η περιοδεία του Ελληνα υπουργού στην Ευρώπη ολοκληρώνεται την Τετάρτη με το ραντεβού του στο Βερολίνο με τον Wolfgang Schaeuble, σε μία προσπάθεια εξήγησης των ελληνικών θέσεων και διασφάλισης "περιθωρίου ελιγμών" στο Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη.

Στη συνάντηση της Πέμπτης που έχει πρώτο θέμα την Ελλάδα, σύμφωνα με την ατζέντα του Jeroen Dijsselbloem οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι "να εφαρμοστούν κατ' ελάχιστον οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στα πεδία του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού".

Παρέμβαση Jack Lew για παραμονή του ΔΝΤ

Κι ενώ η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση ανεβάζει στροφές και ξεκινάνε και οι πρώτες συζητήσεις και για το χρέος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κος Τσακαλώτος είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του Jack Lew, ο οποίος επανέφερε το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά με παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με κύκλους, ο Lew κατανόησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά ωφέλιμη λύση στα προβλήματα μέσα σε εύλογο χρόνο.

Ο κ. Lew επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και να συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς της εταίρους.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό μέσω μιας ελάφρυνσης, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της και ότι θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Παράλληλα σημείωσε τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στην μεταρρυθμιστική διαδικασία.

Σχετικές ειδήσεις