ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ: Περισσότερο αίμα ζητούν οι δανειστές για τις συντάξεις

Σοκ: Περισσότερο αίμα ζητούν οι δανειστές για τις συντάξεις

Τα δόντια του άρχισε να δείχνει και πάλι το διευθυντήριο των Θεσμών(ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αμφισβητώντας ανοικτά τη διαδικασία του επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, ενώ επανέφεραν το αίτημά τους για χορήγηση εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια και με συμπληρωμένη 20ετία αλλά και περικοπές 17% επί των νέων συντάξεων.

Η τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων του Κουαρτέτου με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη (21/01/2016) έκρυβε αρκετή αμφισβήτηση: Οι δανειστές ρωτούσαν, κατά πληροφορίες, σχεδόν εμμονικά, πώς θα καταφέρει η Αθήνα να πιάσει τον δημοσιονομικό στόχο που έχει θέσει, γεγονός που άφησε άμεσες υπόνοιες ότι θα αξίωναν περικοπές ακόμη και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Παράλληλα, ζήτησαν η εθνική σύνταξη να χορηγείται ύστερα από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (δηλαδή, στα 6.000 ένσημα αντί στα 4.500), ενώ επέμειναν στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

Εξάλλου, οι δανειστές διατύπωσαν ενστάσεις και ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία χαρακτήρισαν υψηλά. Σύμφωνα με τα μοντέλα που παρουσίασε το υπουργείο, οι νέες συντάξεις αντιστοιχούν στο 65% - 67% του συντάξιμου μισθού ενώ οι δανειστές δεν αποδέχονται να υπερβαίνουν το 50% - 55% (εθνική και αναλογική σύνταξη). Προτείνουν, δηλαδή, επιπλέον κούρεμα 10%-17% στις νέες συντάξεις.

Εκείνο που επίσης αμφισβητεί το Κουαρτέτο είναι και το εάν και κατά πόσο θα τηρηθεί στο ακέραιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα Κατρούγκαλου, ήτοι πότε θα έχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η αντίστοιχη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ

Κι ενώ η κυβέρνηση διεμήνυε σε όλους τους τόνους χθες, Πέμπτη ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για νέες περικοπές των κύριων συντάξεων, στον «αέρα» παραμένει το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν οι δανειστές δεν αποδεχτούν την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονά στον κλάδο της επικούρησης, τότε θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη η μείωση στις επικουρικές συντάξεις που κινούνται πάνω από τα 170 ευρώ.

Εξάλλου, τα τεχνικά κλιμάκια ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν με την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη, αλλά και για την πριμοδότηση των χαμηλοσυνταξιούχων έως 30 έτη σε βάρος των μεσαίων και υψηλότερων.

Σχετικές ειδήσεις