ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβιβασμος: Μετά τα παρακάλια για αληλεγγύη... έρχεται η αγελάδα

Συμβιβασμος: Μετά τα παρακάλια για αληλεγγύη... έρχεται η αγελάδα

Τη λήξη του θρίλερ της αξιολόγησης το Μάρτιο προβλέπει με χθεσινή έκθεσή της η S&P που αναβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «B-« από «CCC+» θέτοντας σταθερό outlook στην αξιολόγηση.

Take it or leave it, stupid...

Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, βλέπει συμβιβασμό στο ασφαλιστικό με οπισθοχώρηση της κυβέρνησης από τις κόκκινες γραμμές της.

Ειδικότερα αναφέρει ότι ο συμβιβασμός που θα ισορροπήσει μεταξύ της προτίμησης της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών και ενοποίησης των ταμείων, με την έμφαση που δίνουν οι πιστωτές στην μείωση των δαπανών ώστε να περιοριστεί το μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό έλλειμμα, που εκτιμάται στο 9% του ΑΕΠ. Δηλαδή αν οι ελληνικές προτάσεις μέχρι σήμερα περιγράφονταν ως γάτα και όχι αγελάδα, το Μάρτιο... θα μας φέρουν την αγελάδα, θα μας πουν take it or leave it...και θα την κρατήσουμε.

Σημειώνεται ότι χθες από το Νταβός ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg είπε ότι τα νούμερα στην ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό «δεν βγαίνουν ακόμη».

Χαρακτήρισε το σχέδιο Κατρούγκαλου ως μία πρόταση σοβαρή αλλά επιβεβαίωσε κατ’ ουσίαν ότι η διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι μεγάλη, την ώρα που στα πλαίσια του εξονυχιστικού ελέγχου της πρότασης, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ζητούν πιεστικά από την ηγεσία του υπουργείου απαντήσεις, διευκρινίσεις και (επιπλέον) επώδυνες αλλαγές των προωθούμενων ρυθμίσεων.

Τις αλλαγές αυτές λοιπόν η S&P, προεξοφλεί ότι θα γίνουν και η χθεσινή αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τους όρους του προγράμματος στήριξης.

Ο οίκος, σημειώνει ότι έως τα τέλη Μαρτίου, παρά τις διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, αναμένεται να υλοποιηθούν οι όροι της αξιολόγησης, ανοίγοντας το δρόμο για ελάφρυνση χρέους.

Ωστόσο μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Κομισιόν, η αξιολόγηση καθυστερεί γιατί η ελληνική πλευρά δεν έχει οργανωθεί πλήρως, δεν στέλνει ολοκληρωμένες αντιπροτάσεις και στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση ακόμα και εάν το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών δεν το επιδιώκει.

Το αδιέξοδο όμως θα ξεπεραστεί, εκτιμά αφού εάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν σταλεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τότε οι δανειστές θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τις αποδεχτεί. Δηλαδή αν μας ζήτησαν αγελάδα και τους πήγαμε γάτα... το Μάρτιο... θα μας τη φέρουν την αγελάδα, θα μας πουν take it or leave it... και θα την κρατήσουμε.

Μοσκοβισί: Τηρήστε τη συμφωνία

Στο ίδιο κλίμα, ο Πιερ Μοσκοβισί, όπως δήλωσε ο ίδιος λίγο μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στην ιστοσελίδα EurActiv, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό «πιο φιλόδοξες» μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το συνταξιοδοτικό.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, υπενθύμισε ότι στόχος τόσο των ελληνικών αρχών όσο και των Ευρωπαίων εταίρων είναι η επιτυχία της Ελλάδας, προϋπόθεση για την οποία είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος.

Δεν βοήθησε το Νταβός

Τη στιγμή που η τήρηση των συμφωνιών είναι η ομόφωνη απαίτηση των εταίρων η επαναλαμβανόμενη έκκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού για αλληλεγγύη δε βοήθησε, αφού ακούστηκε σαν να ζητά περισσότερα χρήματα. Τον έκανε να μοιάζει με ισχυρογνώμωνα πρωθυπουργό που δεν είναι σε θέση να βγάλει την χρεωμένη του χώρα από την κρίση, δεν τηρεί τις συμφωνίες και συνεχώς ζητά περισσότερα

Οι προσπάθειες του κ. Τσίπρα στο Νταβός για επίσπευση της αξιολόγησης ήταν «πρόωρες» καθώς δεν θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια συζήτηση όταν δεν έχουν συγκεντρωθεί τα απαιτούμενα στοιχεία. Και κανείς δεν είχε στα χέρια του ολοκληρωμένα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2015, τις αναθεωρήσεις που χρειάζεται το σχέδιο Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό αλλά και το σχέδιο αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης, που μπορεί να μην «ακούγεται», όμως βρίσκεται ψηλά στη λίστα των δανειστών.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Σχετικές ειδήσεις