ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: «Τυράκι» η ελάφρυνση χρέους – Θηλιά τα σκληρά μέτρα

Eurogroup: «Τυράκι» η ελάφρυνση χρέους – Θηλιά τα σκληρά μέτρα

Με επίσημο τρόπο, δια στόματος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, άνοιξε η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ωστόσο όπως φαίνεται πίσω από το …τυρί, υπάρχει η παγίδα των μέτρων που ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση.

«ΕΙΠΑ-ΞΕΙΠΑ» ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ – ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ- ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ «ΧΡΥΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΠΙ» ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Η ελάφρυνση του χρέους φαίνεται ότι θα είναι το πεδίο στο οποίο ρίχνουν οι δανειστές τη μπάλα για να ζητήσουν σκληρά μέτρα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Ωστόσο, το ζήτημα των ειλικρινών τους προθέσεων τίθεται εν αμφιβόλω από την επόμενη κιόλας μέρας του Eurogroup από το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας από τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times στο οποίο φαίνεται ο Γάλλος Επίτροπος Μοσκοβισί να σχολιάζει στον επικεφαλής του Eurogroup, Ντάισεμπλουμ:«Νομίζω ότι πυροδότησες ένα τεράστιο debate για την ελάφρυνση του χρέους» και εκείνον να απαντά «Το έκανα επίτηδες». Η απάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ είναι ανοιχτή σε ερμηνείες.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το σχόλιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους έχει να κάνει με το πρεστίζ και όχι με την ουσία».

Μία μόλις μέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε είπε πως ο ίδιος «δεν μπορεί να παρουσιάσει επιχειρήματα προς τους βουλευτές της χώρας του, ή προς το λαό του γιατί πρέπει αυτή τη στιγμή να συζητείται ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση. Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων.

Το δεύτερο «αγκάθι» είναι τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητάει να γίνει πώλησή τους.

Μάλιστα, ζητάει ξεπούλημα όχι μόνο των κόκκινων αλλά και των εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως όλα δείχνουν το «μαστίγιο και καρότο» είναι η σκληρή τακτική την οποία έχουν επιλέξει οι Θεσμοί μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σχετικές ειδήσεις