ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει όρια

ΕΚΤ: Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει όρια

Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι θετική για την Ευρωζώνη στο σύνολό της αλλά έχει όρια, τόνισε ο αντιπρόεδρός της Βίτορ Κονστάντσιο.

Είναι «σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν σαφή όρια στη χρήση των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων ως μέσου πολιτικής», δήλωσε ο Κονστάντσιο σε ομιλία που έκανε στο Ινστιτούτο Οικονομικών Levy στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να φθάσεις στο όριο, όπου (οι αποταμιευτές) θα προτιμούν να προχωρήσουν σε αναλήψεις των καταθέσεων τους», συνέχισε, προσθέτοντας: Τα μέσα πολιτικής δεν πρέπει να ωθούν τις τράπεζες να μετακυλήσουν το άμεσο κόστος που έχουν (από το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας), μειώνοντας τα δικά τους επιτόκια καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος ή αυξάνοντας τα επιτόκια των χορηγήσεων για να αυξήσουν τα περιθώριά τους. Και οι δύο αυτές εξελίξεις θα ήταν προβληματικές για τους στόχους της νομισματικής μας πολιτικής».

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπερασπίσθηκε την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι παράπλευρες επιπτώσεις της είναι επί του παρόντος περιορισμένες: «Συνολικά, συνυπολογίζοντας σε γενικές γραμμές όλες τις συνέπειες που έχουν τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων στην κερδοφορία των τραπεζών, το τελικό αποτέλεσμα είναι θετικό για την Ευρωζώνη συνολικά».

Τον περασμένο μήνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,4% από -0,3% και αύξησε το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων (κυρίως κρατικών) στα 80 δις ευρώ τον μήνα από 60 δις ευρώ, μαζί με άλλα μέτρα πιστωτικής χαλάρωσης, με στόχο να αυξήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κοντά στον στόχο της που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Ο Κονστάντσιο βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου, μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής εν μέσω επιβράδυνσης της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σχετικές ειδήσεις