ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Εφικτή η συμφωνία Αθήνας με τους δανειστές της

Ντομπρόβσκις: Εφικτή η συμφωνία Αθήνας με τους δανειστές της

Μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές της σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες ελάφρυνσης του χρέους είναι εφικτή, είπε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.

"Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βλέπουμε ότι σημειώνουμε πρόοδο με την Ελλάδα και η οριστικοποίηση της συμφωνίας είναι σαφώς εφικτή," δήλωσε ο Dombrovskis σε συνέντευξή του στο Reuters στο περιθώριο των συναντήσεων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Είπε ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στον υπολογισμό του δημοσιονομικού, έτσι ώστε να μπορεί να φτάσει το 3,5 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, που είναι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές πέρυσι.

Οι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνουν το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τη δημιουργία ενός ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων, δήλωσε ο Dombrovskis, σημειώνοντας πως η Αθήνα καταγράφει πρόοδο σε όλα αυτά.

«Τους τελευταίου δύο μήνες εχει γίνει πολλή δουλειά. Τώρα, αν υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές μπορεί να γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», είπε, και η συμφωνία.

Οι συνομιλίες σχετικά με την αναθεώρηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων καθυστερεί σε σχέση με πέρυσι, επίσης, εν μέρει επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε ορισμένα ζητηματα και σενάρια για το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.

"Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ, υπάρχει μια κάποια διαφορά στην εκτίμηση του ποσού της δημοσιονομικής προσπάθειας που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων, αλλά αυτές οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν», δήλωσε ο Dombrovskis.

Η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί, διότι χωρίς αυτήν, η Ελλάδα δεν θα πάρει νέα δάνεια που χρειάζεται για να ξεπληρώσει το χρέος τον Ιούλιο. Μια συμφωνία αποτελεί επίσης προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες ελάφρυνση του χρέους.

Σχετικές ειδήσεις