ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με την πλάτη στον τοίχο η Αθήνα τρέχει για συμφωνία

Με την πλάτη στον τοίχο η Αθήνα τρέχει για συμφωνία

Oι γκρίζες ζώνες των διαπραγματεύσεων έρχονται ξανά στην πρώτη γραμμή μετά τη μικρή ανάπαυλα των ημερών του Πάσχα.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Άμεσα οι εργασίες για το διέξοδο αναμένεται να ενταθούν, με το χρονοδιάγραμμα να πνίγει την κυβέρνηση και να προσδιορίζεται στις επόμενες δυο εβδομάδες.

Η Αθήνα έχει μπροστά της δρόμο για να κλείσει την αξιολόγηση.

Την Τρίτη θα δουν το φως τα στοιχεία της Eurostat για το 2016 και το 2017 με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολόγησε έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ.

Την Τετάρτη (04/5) ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Βόλφανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν καθώς και με τους επικεφαλής των θεσμών, ώστε να δουν τα δεδομένα ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (9/5).

Στην περίπτωση δε που στο εν λόγω Εurogroup δεν βγει λευκός καπνός για την Αθήνα οι εξελίξεις οδηγούν σε σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Mαΐου.

Στην παρούσα το μόνο δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό, με τα ταμειακά διαθέσιμα να περιορίζονται δραστικά και τα βήματα υποχώρησης της Αθήνας να μην θεωρούνται αρκετά για τους δανειστές.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο από αύριο κιόλας θα πρέπει να επιταχύνει ώστε να υπάρξει συμφωνία αρχικά σε τεχνικό επίπεδο.

Ακολούθως το Eurogroup θα την εγκρίνει και θα ξεκινήσει (;) η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η συμφωνία θα περάσει από τα Κοινοβούλια για έγκριση ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης.

Σχετικές ειδήσεις