ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Ο «κόφτης» ήταν προϋπόθεση για να κλείσει η συμφωνία

Μοσκοβισί: Ο «κόφτης» ήταν προϋπόθεση για να κλείσει η συμφωνία

Το σκεπτικό με το οποίο ζητήθηκε από την Ελλάδα ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο «κόφτης» μισθών και συντάξεων δηλαδή, εξήγησε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Όπως είπε κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει για να υπάρξει ανταπόκριση στο στόχο που τέθηκε πέρυσι για πλεόνασμα 3,5% το 2018».

Εξηγώντας γιατί ζητήθηκε αυτό το μέτρο, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα ήδη υπάρχοντα μέτρα αρκούν για την επίτευξη του στόχου «όμως δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη αυτή και έτσι κατέληξαν στη δημιουργία του μηχανισμού προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι εταίροι για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς».

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο» υπογράμμισε, «η Ελλάδα με τους εταίρους της κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φθάσουμε στον τερματισμό».

Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα «θα παρουσιάσει θετικό πρόσημο από το δεύτερο ήμισυ του έτους, το δε 2017 θα φθάσει το 2,7% το δε δημόσιο έλλειμμα το 2017 θα κατέβει στο 3%.

Σχετικά με το χρέος ο κ. Μοσκοβισί συμφωνεί με την πρόταση Ντάισελμπλουμ, ότι θα πρέπει να γίνει σε 3 στάδια, ξεκινώντας από το τι μπορούμε να κάνουμε έως το 2018, χωρίς να αλλάξουμε το πρόγραμμα και χωρίς να υπάρξει κούρεμα του χρέους, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να κινηθούμε μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μετά το 2018.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει από τεχνικής πλευράς σε όλες τις συζητήσεις που θα γίνουν στο μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», κατέληξε ο επίτροπος.

«Το χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα, ήταν μια συνάντηση που ξεπέρασε ένα σημαντικό ορόσημο», σημείωσε.

«Στο Eurogroup συμμετέχουν άτομα που προέρχονται από όλες τις πολιτικές ευαισθησίες» εξήγησε και πρόσθεσε: «αυτό που πετύχαμε χθες, ήταν να ξεπεράσουμε το συγκεκριμένο ορόσημο, όπου ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι εν εξελίξει και είναι σθεναρό, μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλους μας και να αποτελέσει τη βάση για μια επιστροφή της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης στην Ελλάδα».

Σχετικά με τη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή την περασμένη Κυριακή ο Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε ότι αποτελεί το πρώτο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις ασφαλιστικού και φορολογικού, θα έχουν μια μόνιμη σημαντική επίπτωση, καθ’ ότι αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ.

Εξήγησε, επίσης, ότι αποτελούν μέρος ενός γενικότερου πακέτου που έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού για τα έσοδα, ενός μηχανισμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και της θέσπισης ενός νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων.

Σχετικές ειδήσεις