ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μας δουλεύουν: Στη «μαύρη τρύπα» των δανείων πάει η δόση των 7,5 δισ. – Ούτε ευρώ στην οικονομία

Μας δουλεύουν: Στη «μαύρη τρύπα» των δανείων πάει η δόση των 7,5 δισ. – Ούτε ευρώ στην οικονομία

Τελειωμό δεν έχει ο φαύλος κύκλος των δανείων της Ελλάδας από τους δανειστές και των δόσεων με τις οποίες τελικά εξυπηρετεί αυτά τα δάνεια!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής , τα χρήματα που θα εκταμιευτούν όχι μόνο δεν θα διοχετευτούν στην οικονομία και στην ανάπτυξη, όπως διατείνονται πολλά κυβερνητικά στελέχη, αλλά τελικά θα μας λείπουν και 8,3 δις έως το τέλος του έτους!

Αυτό που όλοι οι πολίτες βλέπουν χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις, είναι ότι τα έξι χρόνια των μνημονίων όσες εκταμιεύσεις δόσεων και αν έγιναν, η ύφεση και η φτωχοποίηση συνεχώς μεγαλώνουν.

Με βάση τα στοιχεία που επικαλείται το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής «από το σύνολο της δόσης των 10,3 δις, τα 7,5 δις θα διατεθούν από τους δανειστές το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και τα 2,8 δις θα δοθούν μετά το καλοκαίρι του 2016, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως στην πραγματική οικονομία όχι μόνο δεν θα εισρεύσουν χρήματα σε καθαρή βάση, αλλά ότι αντίθετα μας λείπουν και 8,3 δις έως το τέλος του έτους».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση , το καλοκαίρι του 2017 προβλέπεται να πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του δανείου που συνάφθηκε με τον ESM (6 δις ευρώ) και άλλα 6 δις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ πρέπει να πληρωθούν το ΔΝΤ και οι ιδιώτες.

Επίσης, σημειώνεται ότι «μετά το τυπικό πέρας των μνημονίων θα εξακολουθεί να υφίσταται ο ίδιος ασφυκτικός οικονομικός έλεγχος έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που η όποια χώρα έχει λάβει από το μηχανισμό στήριξης»

Σχετικές ειδήσεις