ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη απάτη: POS παρέκαμπταν εφορία - capital controls

Μεγάλη απάτη: POS παρέκαμπταν εφορία - capital controls

Μια απίστευτη κομπίνα είχαν στήσει τα μέλη ενός μεγάλου κυκλώματος διακίνησης και και χρήσης μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών (POS), με σκοπό την παράκαμψη των capital controls και τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

ΟΡΓΙΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΜΕ... ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Όπως αποκάλυψαν οι έρευνες των ελληνικών αρχών, η εταιρεία «My POS» διακινούσε μέσω Βουλγαρίας τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Όπως διευκρινίζεται, οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί, κυρίως από τον χώρο του τουρισμού, είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα capital controls.

Συγκεκριμένα, μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ μηνιαίως.

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα POS δεν ήταν συνδεδεμένα με κάποια τράπεζα στην Ελλάδα, οι κάτοχοί τους είχαν τη δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν συστηματικά, επειδή δεν μπορούσε να γίνει ο έλεγχος μέσω διασταυρώσεων τραπεζικών λογαριασμών από τη ΓΓΔΕ.

Με μια σειρά συντονισμένων επιχειρήσεων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος εντόπισαν και κατάσχεσαν συνολικά 164 τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία, που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο, ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γινόταν στη Μάλτα.

Παράλληλα, σύμφωνα με κοινές δηλώσεις του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή και του διευθυντή της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγου Εμμανουήλ Πλουμή, συνελήφθησαν 23 άτομα, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε πελατολόγιο πώλησης 1.195 τέτοιων μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Επιχειρήσεις - σκούπα

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, αξιοποιώντας το υλικό των ερευνών, πραγματοποίησε ελέγχους από την 1 έως τις 3 Αυγούστου 2016 σε επιχειρήσεις, με έδρα τις Αχαρνές, το Καματερό και την Κόρινθο, οι οποίες διέθεταν στην ελληνική αγορά τα συγκεκριμένα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αναλυτικότερα, στην επιχείρηση στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88 τερματικά μηχανήματα, καθώς και πελατολόγιο από το οποίο προέκυπτε η πώληση 1.195 μηχανημάτων σε 971 ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Την ίδια στιγμή, στην επιχείρηση στις Αχαρνές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία τερματικά μηχανήματα, ενώ από το πελατολόγιο της επιχείρησης στην Κόρινθο διαπιστώθηκε η πώληση 60 μηχανημάτων σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων.

Το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης υλοποιήθηκε στις 4 και 5 Αυγούστου, με ταυτόχρονες δράσεις μεικτών συνεργείων ελέγχων της ΓΓΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας, σε τουριστικές περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο.

Σε όλες τις περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τα capital controls, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς.

«Ξεψαχνίζουν» όλο το πελατολόγιο

Την ίδια ώρα, η ΓΓΔΕ συνεχίζει τους ελέγχους σε όλο το εν δυνάμει πελατολόγιο της «My POS», ώστε να ελέγξει μία προς μία τις εταιρείες που προμηθεύτηκαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες.

Οι έλεγχοι γίνονται, για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον συντρέχουν λόγοι φοροδιαφυγής.

Σχετικές ειδήσεις