ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως τέλος Σεπτεμβρίου το 50% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ

Έως τέλος Σεπτεμβρίου το 50% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ

Σε γραμμή... αισιοδοξίας και επιδόσεων το οικονομικό επιτελείο από τη Θεσσαλονίκη με πρωτεργάτες τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, αλλά και τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΛΕΓΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο Υπουργός Οικονομίας αφού δήλωσε πως έως τα Χριστούγεννα θα διοχετευθούν στην ιδιωτική οικονομία περίπου 11,5 δισ. ευρώ από το βήμα του ΕΒΕΘ, ακολούθως γνωστοποίησε ότι έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχει προκηρυχθεί το 50% των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (προγράμματα ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ) μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Αρχικά όσον αφορά την πρώτη του «εξαγγελία» ο υπουργός εξήγησε ότι από τα 11,5 δισ. τα 6,75 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ και τα 3,5 δισ. θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα αντιστοιχούν στον αναπτυξιακό νόμο και σε άλλα προγράμματα.

Eνα δισ. ακόμη.....

Στο νέο ΕΣΠΑ βάσισε τις εξαγγελίες του και ο υφυπ. υπουργός Αλέξης Χαρίτσης. «Από το νέο ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα», είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ως κεντρικός ομιλητής, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, σε εκδήλωση με θέμα «Έρευνα και καινοτόμος επιχειρηματικότητα: Η νέα προσέγγιση και το ΕΣΠΑ 2014-2020».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο χώρο της έκθεσης.

Στην ομιλία του, ο υφυπουργός σκιαγράφησε το συνολικό σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ ως βασικού εργαλείου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Στον αντίποδα των πολιτικών υποβάθμισης της εργασίας, που ακολουθήθηκαν τα χρόνια της κρίσης και οδήγησαν στη μαζική μετανάστευση των υψηλά καταρτισμένων νέων, η ελληνική οικονομία οφείλει να μετασχηματιστεί σε μια οικονομία που επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία, που αξιοποιεί τις γνώσεις και δεξιότητες των εργαζομένων», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Χαρίτσης περιέγραψε το πλέγμα δράσεων για την ανάσχεση της τάσης φυγής των νέων επιστημόνων, που κινούνται σε τρεις άξονες: (α) την ενίσχυση της νέας, δυναμικής επιχειρηματικότητας, (β) τη στήριξη των νέων ερευνητών και ερευνητριών, (γ) τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός Μητρώου Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας.

Στάθηκε στις δράσεις για την ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα ελληνικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, και ιδιαίτερα στις δράσεις ενίσχυσης των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία:

«Από το νέο ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, με τους εξής επιμέρους στόχους: (α) την ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας από επιχειρήσεις, (β) τη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς, (γ) τη δημιουργία επιχειρήσεων από ομάδες ερευνητών, (δ) τη βελτίωση των ερευνητικών υποδομών της χώρας», ανέφερε ο υφυπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη σε συγκεκριμένες δράσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί ή πρόκειται σύντομα να προκηρυχθούν, όπως η μείζων δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ) για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη συντονισμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων στην κατεύθυνση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, οι δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας που επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία δεν εξαντλούνται στο νέο ΕΣΠΑ.

Τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό υπηρετούν ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, καθώς και το υπό σύσταση «Ταμείο Συμμετοχών» (Fund of Funds) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε τη σημασία που αποδίδει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας στην ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους ερευνητές, επιχειρηματίες και φορείς να τροφοδοτήσουν το υπουργείο με ιδέες, προτάσεις και παρατηρήσεις.

Σχετικές ειδήσεις